Odeti v svilo in ljubezen

Drevi bodo na malem odru SNG premierno uprizorili lirično komedijo sodobnega romunskega avtorja Mateia Visnieca z naslovom Zgodba o pandah, ki jo pove saksofonist z ljubico v Frankfurtu. Režijo je prevzel Marko Sosič, igrata Marjuta Slamič in Gorazd Jakomini.

V.d. direktorica Neda Rusjan Bric (levo) z ustvarjalno ekipo:  igralcem Gorazdom Jakominijem, dramaturginjo Terezo Gregorič, režiserjem Markom Sosičem in igralko Marjuto Slamič.
V.d. direktorica Neda Rusjan Bric (levo) z ustvarjalno ekipo: igralcem Gorazdom Jakominijem, dramaturginjo Terezo Gregorič, režiserjem Markom Sosičem in igralko Marjuto Slamič. 

NOVA GORICA > V nekem stanovanju v neki postelji srečamo dva mlada človeka. Ne poznata se. On se niti ne spomni, kako sta po prekrokani noči pristala v tej postelji, kaj šele, da bi se spomnil njenega imena. Ona pa se spomni vsega: čigavo je stanovanje, v katerem sta se zbudila, na kateri zabavi sta bila minulo noč, ali sta se ljubila ali ne, da je on recitiral Baudelairovo poezijo in igral saksofon, s čimer jo je očaral. A kar ona pove, se ni nujno tudi res zgodilo. Ker njega vse to zelo zanima, vztraja, da se ona vrne k njemu. Ona obljubi, da se bo vračala, in to devet noči. On obljubi, da jo bo čakal.

Romunskega avtorja Mateia Visnieca uprizarjajo prvič na Slovenskem, čeprav je ta hip eden najbolj igranih avtorjev na evropskih in tudi ameriških odrih. “Njegova poetična pisava je kar poklicala k sodelovanju Marka Sosiča, ki v svojem romanesknem opusu kaže podobno strukturiranje sveta,” je o izboru režiserja povedala umetniška vodja Martina Mrhar. Dodala je še, da bo komorna predstava, v kateri igrata Marjuta Slamič in Gorazd Jakomini, lepa priložnost za dve igralski bravuri. O besedilu samem pa, da je nenavadno, ker združuje kontraste: humor in poetično milino, samost in dvojino, ljubezen in smrt.

“Postavljati tekst, ki je del mojega notranjega sveta, je fantastičen izziv in emocionalno močna izkušnja,” je o dramskem delu povedal režiser Marko Sosič, ki je novogoriško gledališče kot umetniški vodja zapustil leta 1994, ravno v letu, ko je pričujoče besedilo nastalo. Lotil se ga je rad, z vso kompleksnostjo, ki jo prinaša poetična pisava. Povedal je še, da so se z igralcema pripravljali tudi tako, da so na vajah prebirali poezijo. Tudi Pasolinija, čigar verz iz Furlanskih pesmi je Sosič prebral kot opis vzdušja: “Nedelja je danes, smo jutri pepel, v svilo in ljubezen se zdaj bom odel.”

IgralkaMarjuta Slamič je o procesu dela povedala, da je za igralca prijetno delati v takšnih majhnih sestavih, o samem dramskem besedilu pa, da ga je potrebno podajati s podobno pozornostjo kot bi podajali poezijo. Da pride prava podstat na površje.

Avtor Matei Visniec. rojen leta 1956 v Romuniji, je dramatik, pesnik, novinar, filozof in sanjač, ki živi in dela v Parizu. Diplomiral je iz filozofije na univerzi v Bukarešti; bil je aktiven član generacije 80-ih, ki je pustila pomemben pečat v romunski literaturi. Že v zgodnjih letih ustvarjanja je spoznal, da je umetnost prostor svobodnega izraza. Navdih je črpal iz Kafke, Dostojevskega, Poeja, Lautréamonta. Blizu so mu vse literarne zvrsti, zlasti nadrealizem in dadaizem, obožuje absurdno in groteskno gledališče, znanstveno fantastiko, magični realizem, celo anglosaksonsko realistično gledališče; skratka, vse razen socialističnega realizma - kot sam pove.

Marko Sosič je k sodelovanju pritegnil tri soustvarjalce, ki prvič sodelujejo z novogoriškim teatrom; scenografa Petra Furlana, kostumografinjo Neli Štrukelj inavtorja glasbe Stefana Schiraldija. Delo je prevedla Ana Barič Moder.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano