Od vipavske burje do zmajevega drevesa

Ajdovski ustvarjalec, slikar, grafik, oblikovalec, fotograf in popotnik Brane Jazbar se je pred dnevi z izborom svojih del predstavil na samostojni razstavi v Stari galeriji Delavskega doma v Trbovljah. Ob motivih iz rodne Vipavske je tja prenesel tudi risbe z motivi iz oddaljenih krajev, ki jih je obiskal. Novost je grafični cikel z upodobljenimi starodavnimi oljkami z Mallorce.

Delo Braneta Jazbarja (desno) je predstavil direktor Delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič.  Foto: Arhiv Delavskega Doma Trbovlje
Delo Braneta Jazbarja (desno) je predstavil direktor Delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič.  Foto: Arhiv Delavskega Doma Trbovlje

AJDOVŠČINA, TRBOVLJE > Brane Jazbar (1947) se je po srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani odločil za študij likovne vzgoje na Pedagoški akademiji v Mariboru in se po vrnitvi v Vipavsko dolino zaposlil na osnovni šoli v Vipavi, poučeval pa je tudi na ajdovski gimnaziji. Ob pedagoškem delu se je posvečal slikarstvu, grafiki, oblikovanju, fotografiji in kaligrafiji.

Prvi del njegove poti je zaznamovalo iskanje kontrasta med temnimi in svetlimi ploskvami, zadnjih dvajset let pa so njegovo prepoznavno izrazno sredstvo močne barve toplo-hladnih barvnih kontrastov.

Jazbarjeva dela bi lahko tematsko razdelili v dva sklopa. V prvega sodijo slikarski motivi domače krajine, od Vipavske doline do Mediterana. Jazbar priznava, da ga pokrajina zanima, a ne tako, kot jo vidijo drugi, temveč kot jo sam. Zato njegove krajinske slike niso na platno prenesene podobe iz narave, ampak, kot je ob otvoritvi razstave v Trbovljah poudaril Zoran Poznič, “pred gledalca postavljene ekspresivne podobe”.

To so podobe razmetanosti, ki jo povzroča vipavska burja, uporne trte, rdečega maka, sončnic ali le nakazane podobe gručastih vasic. Na slikah se kot avtorjeva prepoznavna simbola pojavljata ribje okostje in sončni krožni disk, presekan s križem, v odtenkih rdeče, vijolične in modre, ki simbolizirajo ljubezen, žalost, skrivnost in modrost. Drugi sklop gradijo risbe s podobami in vtisi, ki jih je ujel v fotografski aparat in v skicirko na številnih poteh po svetu in jih zatem doma preoblikoval ter jim vdahnil lastno likovno identiteto.

Risbe z motivi s popotovanj je doslej predstavil na tematskih razstavah Impresije izpod Himalaje, Med aborigini in Maori, Afriške avanture in Sokotra. Pri zadnji se ni predstavil zgolj z risbami, ampak tudi s slikami v tehniki akrila, z grafikami in s fotografijami, ter tako dokazal, da je odprt za različne medije, tudi za film.

Zadnje obdobje zaznamuje cikel Oljke, v katerem se je Jazbar posvetil podobam starodavnih oljk na Mallorci. “Ta petsto in več let stara drevesa so me nagovorila z obliko in s potezami, ki lahko pridejo do izraza v risbi, zato sem namesto slikarske izbral risarsko tehniko,” pravi umetnik, ki prihodnje leto ob življenjskem jubileju načrtuje retrospektivno razstavo. Na njej bo med drugim prvič predstavil svoje vtise s popotovanja po Južni Ameriki, od Peruja do Ognjene zemlje.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano