Od večnih Ježkovih do klasike

Novoletni koncert godbenega društva rudarjev je v nedeljo sovpadel s stoto obletnico rojstva vsestranskega, večno aktualnega Franeta Milčinskega Ježka. Njemu so koncert skupaj s solistom Rokom Šinkovcem tudi posvetili.

Novoletni koncert idrijskih godbenikov z odličnim Rokom Šinkovcem v čast Franetu Milčinskemu Ježku. Foto: Saša Dragoš
Novoletni koncert idrijskih godbenikov z odličnim Rokom Šinkovcem v čast Franetu Milčinskemu Ježku. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Srček dela tika taka, ko na tebe ljubca čaka ...” je pel in po podiju gimnazijske dvorane ob glasbi godbenega društva rudarjev v vlogi Ježka poplesaval Rok Šinkovec. Čeprav je bil povsem drugačen Ježek, je skupaj z godbeniki pričaral nepozaben spominski večer na Franeta Milčinskega.

Godbeniki so Ježku v spomin novoletni koncert odigrali dvakrat. V soboto v Spodnji Idriji in večer pozneje, na stoto obletnico Franetovega rojstva v znameniti družini Milčinski, v Idriji. Satiriku, pesniku, igralcu, režiserju in še in še presežkom iz Ježkove zajetne ustvarjalne malhe, so se poklonili srčno. Godbeniki s tankočutnim posluhom za umetnikovo vse bolj aktualno sporočilo obešenjaško noremu svetu, vsestranski multiinštrumentalist (pred leti tudi v rudarski godbi), pisec, igralec in pevec Rok Šinkovec pa z imenitno interpretacijo.

Ponarodelo o srčku, ki je zaljubljeno bil, si je za dodatek priploskala publika z že močno ogretimi srci. Za sam koncert pa je umetniški vodja orkestra Domen Prezelj izbral in napisal odlične aranžmaje za nekoliko manj znani Lestvico in Party kot na sodni dan. Ježku in prihajajočemu letu v pozdrav pa je dodal Glažek vinčka.

Ježkove so godbeniki prepletli s klasično glasbo novejših avtorjev, Čajkovskega, pa vse do Händla. Z njegovo Hallelujah v znanem aranžmaju Takashija Hoside so skupaj z učiteljsko otroškim zborom osnovne šole Idrija počastili tudi sobotni dan pevskih zborov. Prej so dali priložnost svojim solistom. V Schneiderjevi Sax Swingers je prepričala devet članska sekcija saksofonov v orkestru.

Tematski novoletni koncerti rudarskih godbenikov - ki so tokrat zaigrali v kar 60-članski postavi - so že dolgo drugačni od podobnih predprazničnih. Drugačno bo tudi 350. leto godbenikov, v katerega bodo kmalu vstopili in ga obogatili z nizom jubilejnih glasbenih poslastic. Koračnic, ki so orkester stoletja držale pokonci, ne podcenjujejo in vsaj eno odigrajo na vsakem koncertu. Tudi na tokratnem so jo. Pravzaprav dve. Ob Holstovem Marchu je občinstvo “zahtevalo” in v slovo od godbenikov dobila železno koračnico novoletnih koncertov, ki ga je J. Strauss starejši posvetil feldmaršalu Radetzkemu. Prezelj je v običajno spremljavo tokrat s taktirko povedel navdušeno publiko. SD


Najbolj brano