Od uličnega gledališča in kina na prostem do simfonikov

Koncerti, predavanja, izobraževanje, razstave, gledališke predstave ... V Sežani sorazmerno s temperaturo raste tudi število dogodkov za široko paleto obiskovalcev. Institucije, povezane s kulturo, mladimi in turizmom se zadnja leta vse bolj povezujejo. Prednosti sodelovanja je veliko, opažajo sogovorniki, od bolj celostne ponudbe do medsebojne pomoči.

Jutri na platno poletnega kina v Sežani prihaja film Borisa 
Petkovića, Utrip ljubezni.
Jutri na platno poletnega kina v Sežani prihaja film Borisa Petkovića, Utrip ljubezni.  

SEŽANA > V zadnjih letih se organizacije na Sežanskem vse bolj zbližujejo, so ugotavljali njihovi predstavniki na predstavitvi poletnega dogajanja. Druži jih predvsem želja po kakovostnem in raznovrstnem programu.

Začelo se bo z uličnim gledališčem

Predpriprava na skoraj tritedenski Mladifest se začenja jutri in pojutrišnjem v popoldanskih urah, ko si lahko ogledate interaktivno prostorsko instalacijo z naslovom Omare stare šare. V petek bodo Glasniki ulice pozdravili začetek 22. Mladifesta, ki ga prireja Klub študentov Sežana skupaj s Kosovelovim domom in Mladinskim centrom Podlaga. Na ploščadi pred Kosovelovim domom se bodo v popoldanskem času pa vse do večernih ur zvrstile različne skupine, ki se ukvarjajo z uličnim gledališčem.

V parku bodo postavljene posebne ptičje hišice, je povedala Nina Ukmar, direktorica Kosovelovega doma. V njih bodo lahko obiskovalci poslušali zmagovalce letošnjega prvega pesniškega natečaja Žvrgulja.

Povezujejo se s študenti v zamejstvu

“Mladifest nadaljuje tradicijo preteklih let. Novosti lanskega leta - koncert Domorodcev in turnir LOL - , bomo ponovili tudi letos. Prav tako ostaja Pulvers, a tokrat v nekoliko drugačni preobleki,” je pojasnila Alenka Drobnjak iz Kluba študentov Sežana. Na koncert domordcev so povabili glasbenike iz zamejstva in dan posvetili Slovencem, ki živijo v Italiji - 16. julija bo pred koncertom potekal dogodek Lov na zamejca.

Tudi letos bodo v parku med tednom potekali koncerti. Na prvem, 14. julija, bodo nastopili Pigs Parliament in Harry, na drugem, 19. julija, pa Napravi mi dete in Haiku Garden. Mladifest zaključujejo z tradicionalnim koncertom Wkrwglca, kjer bodo nastopili Disciplina A Kitschme, Prismojeni Profesorji Bluesa, Karmakoma, Straight Mickey and the Boyz in Free the Mouse.

Med novosti letošnjega leta sodi koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija z dirigentom Georgom Pehlivanianom, ki bo v soboto nastopil v sežanskem amfiteatru.

V okviru festivala bo 12. julija potekal Poligon zdravja, ki ga pripravlja Mladinski klub Podlaga. Na njem bodo obiskovalci spoznavali različna področja zdravja, je pojasnila Urška Milač.

Tako v Sežani kot tudi v Divači si bodo lahko obiskovalci ogledali filme na prostem. V sežanskem amfiteatru bodo filmsko obarvane srede. Rdeča nit: slovenski film. “Tiste, ki so bili letos mogoče izpostavljeni in tiste, za katere menimo, da si zaslužijo več pozornosti,” je pojasnila Nina Ukmar iz Kosovelovega doma.

V Muzeju filmskih igralcev pa se bodo posvetili starejšim filmom. Začenja se že ta petek, ko bo ob 20.30 v muzeju poklon igralki Mileni Zupančič, kasneje pa bo sledil film Vdovsto Karoline Žašler.

Poletni kino v Divači prirejajo že nekaj let v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Glavno vodilo je kakovost, poudarja Helena Čehovin Gerželj in dodaja: “Z leti je gledalcev poletnega kino vedno več. Filme predvajamo s filmskega traku, zaradi česar je ogled filma v Divači posebno doživetje.”

Iz kraške v dalmatinsko vasico

V Mladinskem hotelu Pliskovica bodo tudi letos goste privabljali s skupnim dogajanjem pod imenom Poletje v Pliskovici, ki se je pričelo že na sredini junija, zaključili pa bodo konec avgusta.

“Starejše dogodke smo skušali izboljšati in začiniti z nekaj svežimi idejami,” je povedal Tjaš Hunjadi. Med drugim se bo Pliskovica iz kraške vasice za en dan, 30. julija, spremenila v dalmatinsko, saj jih bo obiskala klapa Rišpet, dogajanje pa bo zaokrožil balinarski turnir ob 30. obletnici Balinarskega kluba Pliskovica.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano