Od lesa do knjig, od grafik do gledališča

Koprski Prešernov trg je v soboto vnovič obogatil sejem starih knjig in tiskov Knjige, sol in Koper. Drugič zapored sta ga družno pripravila domači antikvariat Libris in ljubljanski Glavan.

Med 21 stojnicami je marsikateri obiskovalec našel svoje priljubljeno čtivo.  Foto: Maja Pertič Gombač
Med 21 stojnicami je marsikateri obiskovalec našel svoje priljubljeno čtivo.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > > Na 21 stojnicah so se tokrat predstavili antikvarji iz Slovenije in Hrvaške ter Pomorski muzej Sergej Mašera Piran. “Tu je večina slovenskih antikvariatov in kar nekaj posameznikov, ki so prinesli v prodajo svoje odvečne knjige,” je bil zadovoljen soorganizator Rok Glavan. Ob izteku pestrega druženja na koprskem trgu nam je priznal: “Najbolj sem vesel, da je vreme zdržalo! Zadovoljen sem seveda tudi, da se je odzvalo skoraj enako število razstavljalcev kot lani. Obiskovalci so lahko našli redke otroške in strokovne knjige, razglednice svojih priljubljenih krajev, pobrskali med redkimi zemljevidi in grafikami ...”

Prepričan je, da je Koper pravo mesto za tovrstno prireditev: “Sejem nudi še veliko manevrskega prostora v izpeljavi idej, žal pa smo močno omejeni v sredstvih. Sejem financirava oba organizatorja, in že sam tisk vabil in plakatov je velik strošek. Na srečo ni potrebno najemati stojnic, kar je resničen prihranek. Zato tudi ne zaračunavamo sejmnine.”

Letos so postregli še z razstavo fotografij na les Tjaše Obrulek,z razstavo knjižnih škratov, Glavan pa je uprizoril še otrokom in odraslim namenjeno predstavo Kamišibaj.

Poklepetali smo tudi z Mojco in Tomažem iz ljubljanskega antikvariata Alef, ki je v svoji kratki, še ne dvoletni zgodovini že drugič prišel na koprski sejem. “Tu dobiva možnost za spoznavanje kolegov in navezovanje stikov s primorskimi bralci,” nam je dejala Mojca. “Glede na to, da Slovenci precej radi beremo, je takih priložnosti odločno premalo.”

In zato so te, ki jih premoremo, toliko dragocenejše.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano