Od kozmosa do smrti brez kazala

Odprto je zbirka del Srečka Kosovela, ki jo je uredila Mateja Kralj, oblikoval Simon Kastelic, bralca pa spodbuja k raziskovanju med platnicami in odkrivanju manj poznanih pesnikovih del: esejev, predavanj, pisem in dnevniških zapisov.

Oblikovalec Simon Kastelic in urednica Mateja Kralj sta 
nanizala že vrsto poklonov Kosovelovemu delu.  Foto: Petra Mezinec
Oblikovalec Simon Kastelic in urednica Mateja Kralj sta nanizala že vrsto poklonov Kosovelovemu delu.  Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Mateja Kralj in Simon Kastelic sta tisti sežanski tandem, ki prebivalcem rojstnega kraja Srečka Kosovela približujeta njegova dela in izročilo. Mateja Kralj je upraviteljica Kosovelove sobe, Simon Kastelic pa je režiral predstavo ob 110. obletnici rojstva Srečka Kosovela. Med njune bolj znane skupne projekte sodijo še prenova Kosovelove sobe, na pločnik odtisnjena pesem v središču mesta, postavitev knjižic na javna mesta ter številne predstavitve Kosovelovih del doma in v tujini.

Z avtorjema se je v četrtek v Kosovelovi knjižnici pogovarjala Magdalena Svetina Terčon.

Ne “le” poezija

Knjižica s pomenljivim naslovom Odprto bralce popelje po poti odkrivanja Srečka Kosovela. V njej najdemo 57 pesmi, štiri pesmi v prozi ter izseke iz pesnikovih pisem, dnevnikov, esejev in predavanj. “Moje vodilo je bilo izbrati raznolika besedila, tudi tista, ki niso poezija: misli iz dnevnikov in pisem. Gre za čudovita pisma, ki povedo marsikaj o Kosovelu. Večina ljudi si ne vzame časa, da bi ta dela brali. Vključeni so tudi deli esejev in predavanj. Želela sem, da se prepletajo z njegovimi pesmimi,” je pojasnila Mateja Kralj, ki je besedila izbrala in zbirko uredila.

Zaman boste med platnicami iskali kazalo. Ni ga, s čimer urednica bralcu dopušča svobodo ter ga spodbuja k sodelovanju in nadaljnjemu raziskovanju.

Zbirka vseeno sledi pripovednemu loku ali, bolje rečeno, krogu, pravi urednica: “To je še posebej pomembno pri Kosovelu zaradi sinhronosti in prepletenosti vsega opusa. Knjižica se začne s pesmimi o kozmosu in konča s pesmimi o smrti. Smrt je zanj le prehajanje v drugo stanje, ponovno vračanje v kozmos. Med tema dvema točkama, od rojstva do smrti, je odprt razburkan ocean življenja in hrepenenja, ki ga je pri Kosovelu veliko.”

Odtisnjen duh preteklosti

“Bralca nisem želel usmerjati z ilustracijami, nanj sem skušal vplivati minimalno. Zamisel, da uporabim grafične znake, je prišla ob 110. obletnici Kosovelovega rojstva, ko sem imel čast v rokah držati njegov rokopis. Na njih so bili madeži. V zbirki so uporabljeni v drugi obliki, hkrati pa poudarjajo duha preteklosti,” je povedal akademski slikar Simon Kastelic.

Knjižico je v samozaložbi in v nakladi tisoč izvodov izdala Mateja Kralj, kupiti pa jo bo mogoče tudi v Kosovelovi sobi.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano