Od gospela do jazz in popa

Drevi se bo s koncertom slovenskega gospelovskega zbora Bee Geesus v koprski Taverni začel deseti niz tradicionalnih brezplačnih koncertov. Do 21. avgusta bo ponudil še nastope treh raznolikih skupin.

Koncertni niz bo drevi z gospelom odprl  zbor  Bee Geesus.  Foto: Matej Kolaković
Koncertni niz bo drevi z gospelom odprl zbor Bee Geesus.  Foto: Matej Kolaković

KOPER > Leta 2008 so prvi Poletni koncerti v Taverni Koper doneli ob petkih, pet let zatem so se premaknili na četrtke, letos pa bodo prvič zveneli ob ponedeljkih. “Občinstvu predstavljamo vsako leto vrhunske glasbenike različnih glasbenih zvrsti - od etno glasbe, jazza, soula, popevke, pop rocka, šansona, tanga, flamenka do gospela,” so v vabilu zapisali organizatorji iz ljubljanskega podjetja Im.puls.

Drevi ob 21. uri bo v Taverni nastopil zbor Bee Geesus, ki pod umetniškim vodstvom Mateja Virtiča izključno vokalno (a cappella) izvaja gospel, namesto inštrumentalne spremljave pa v aranžmaje vključuje beatbox in elemente vokalne igre (vocal play). “Edini tovrstni zbor v Sloveniji ni zgolj promotor gospela,” so zapisali v vabilu na koncert. “Smisel svojega delovanja vidi predvsem v širjenju veselega sporočila, ki ga posreduje gospel, kar v veliki meri uresničuje z nastopi na različnih dobrodelnih koncertih, prireditvah in festivalih.”

Bee Geesus, ki se je uveljavil tudi zunaj slovenskih meja, je pobudnik in nosilec projekta Gospel d.d., vsakoletnega največjega koncerta gospela v Sloveniji, na katerem se slovenski izvajalci črnske duhovne in popularne glasbe združijo v zbiranju sredstev za otroke, žrtve nasilja in druge, potrebne pomoči.

Naslednji ponedeljek, 24. julija, bo koncertni niz nadaljevala srbsko-slovenska skupina King Foo, ki je lani na Slovenski popevki s pesmijo Začaraj me osvojila nagradi strokovne žirije za najboljšo izvedbo in najboljši aranžma. Roka Goloba, Mateja Sušnika in Petra Hudnika, ki so se zatem odpravili na koncertne odre, je okrepila še pevka Aleksandra Josič, ki je nase opozorila na talentih v Srbiji. V leto 2017 je skupina stopila z videospotom za pesem Lebdenje, v finale Eme pa se je uvrstila pesmijo Wild Ride.

V ponedeljek, 14. avgusta, bo v Taverni nastopila Kristina Oberžan, ki jo bodo spremljali kitarist Klemen Smolej, basist Anže Langus Petrovič in bobnar Jure Rozman. Pevka, ki se je po več letih iz Velike Britanije vrnila v Slovenijo, je vrhunska glasbenica in magistrica jazzovskega petja. Na koprskem koncertu bo predstavila svoj novi album My Heart Knew. Navdih je našla v countryju, gospelu in bluesu, ki jim je primešala še nekaj jazzovskih elementov, vse skupaj pa je z ekipo odličnih glasbenikov povila v pop. Na koncertu se bodo oglasile še priredbe slovenskih narodnozabavnih in popularnih skladb.

Koncertni niz bo 21. avgusta sklenila ena vodilnih avstrijskih etno-folk zasedb Dobrek Bistro, ki sta jo leta 2000 ustanovila kolega z Dunaja, poljski harmonikar Krzysztof Dobrek in ruski violinist Aliosha Biz. Ko sta se jima priključila še brazilski tolkalec Luis Ribeiro in dunajski basist Sascha Lackner, je zasedba zablestela na dunajskem festivalu Akkordeonfestival. Doslej je nanizala štiri albume, na katerih prepleta vse mogoče sloge, od latinskoameriških ritmov do ciganske, balkanske in židovske glasbe, ne manjka pa niti klasika. AG


Najbolj brano