Od božjih zapovedi do Pasolinija

Danes se pričenja 27. Tržaški filmski festival, ki bo vse do naslednje sobote nizal najnovejše presežke vzhodno- in srednjeevropske kinematografije, se poklonil velikemu poljskemu cineastu, pred 20 leti umrlemu Krzysztofu Kieslowskemu, ob 40. obletnici smrti pa tudi najkontroverznejši italijanski povojni osebnosti Pier Paolu Pasoliniju.

Letos se bodo v Trstu  poklonili velikemu poljskemu cineastu, 
pred 20 leti umrlemu  Krzysztofu Kieslowskemu.
Letos se bodo v Trstu poklonili velikemu poljskemu cineastu, pred 20 leti umrlemu Krzysztofu Kieslowskemu.  

TRST > V Trstu bodo na sporedu vsi Dekalogi, Veronikino dvojno življenje in Rdeča iz trilogije Barv, ki so pravzaprav najpomembnejši filmi Krzysztofa Kieslowskega, s katerimi se je povzdignil na filmski olimp neponovljivih mojstrovin. Trst bo obiskala tudi režiserjeva muza Irène Jacob, ki je odigrala glavni vlogi v Rdeči in Veronikinem dvojnem življenju, s slednjo pa osvojila tudi zlato palmo za najboljšo igralko v Cannesu.

Zapuščina Pasolinija

Z retrospektivo se bodo poklonili tudi poljskemu dokumentaristu Marcinu Koszalki in tako osvetlili še en del zelo bogate poljske kinematografije. Naslednjo soboto pa bodo kar ves popoldan namenili zapuščini Pier Paola Pasolinija. Ob 16. uri bo v Cinema dei Fabbri okrogla miza, na kateri bodo sodelovali Angela Felice, Luciano De Giusti in Chantal Vey, sledili pa ji bodo krajši dokumentarci, tudi eden v slovenski produkciji Pier Paolo Pasolini e i confini. Memorie a Est del corsaro del Novecento (Pier Paolo Pasolini in meje. Spomini razbojnika 20. stoletja na vzhodu) Martine Vocci.

Pasolinijevski popoldan bo sklenil Comizi d'amore, Pasolinijev dokumentarec z raziskavo italijanske “odprtosti” glede seksualnosti.

Najboljši prijatelji - Romuni

S posebno sekcijo Romunski film med pravljico in resničnostjo bodo predstavili najnovejše filmsko dogajanje znotraj tako imenovanega novega romunskega vala. Še preden je Cristian Mungiu leta 2007 s celovečercem 4 meseci, 3 tedni, 2 dneva iz Cannesa odnesel zlato palmo za najboljši film in s tem na svetovni zemljevid vrisal novo poetiko, je bil že reden gost programa Tržaškega filmskega festivala.

Festival ni samo gojil dobrega prijateljstva z romunskimi cineasti, marveč vedno tudi pogledoval k sosedom, v Slovenijo. Letos pa je bera bolj uborna - s Šiško Deluxe in kratkometražcem Ljubezen na strehi sveta se bo v Trstu predstavil samo Jan Cvitkovič.

V začetku leta se je po hudi bolezni poslovila Annamaria Percavassi, ki je na noge postavila Tržaški filmski festival, kot programska direktorica pa ga je vodila dolgih 25 let. Med drugim je bila tudi ustanoviteljica gledališča Miela in La Cappella Underground. Percavassijeva je bila tudi zelo velika ljubiteljica slovenskega filma. Velikokrat jo je zaneslo na Festival slovenskega filma v Portorož in na Kino Otok v Izolo.

Nujni ogledi

Kaj pa si velja ogledati v rednem sporedu? V prvi vrsti film ChevalierAthine Rachel Tsangari, nekoč desne roke enega najvznemirljivejših sodobnih režiserjev Jorgosa Lanthimosa, znanega po filmuJastog. Režiserka že nekaj let zelo izvirno gradi svoj filmski jezik, kar je dokazala že s filmom Attenberg.

Sledi triler Demon Poljaka Marcina Wrone, ki je le nekaj dni po svetovni premieri tega filma v Torontu storil samomor na Poljskem. V Trstu bo na ogled tudi najnovejši film 11 minut še enega Poljaka, Jerzyja Skolimowskega, ki je predtem ustvaril odlično vzhodnoevropsko variacijo lova na teroriste Nujno ubijanje z neprekosljivim Vincentom Gallom v glavni vlogi.

Če si še niste ogledali Zenita Daliborja Matanića, ki je v Cannesu osvojil nagrado žirije v sekciji Posebni pogled, imate v Trstu še eno priložnost.

Romuni pa bodo v Trstu poskrbeli za najbolj humorne podtone. Corneliu Porombiou, najbolj znanemu po kafkovski kriminalki Policijski, pridevnik, je z Zakladom zaplaval v vode črne komedije. Predvajali bodo tudi film, ki si ga velja ogledati že zaradi naslova: Chuck Norris vs. communism. Govori o Romuniji osemdesetih let skozi zgodbo tihotapca videokaset in prevajalke, ki sta onkraj železne zavese z zahodno filmsko produkcijo zanetila iskro revolucije.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano