Od beguncev do družine

Sinoči so v Trstu priredili Prešernovo proslavo, pri kateri sta moči združila Slovenska prosveta in Društvo slovenskih izobražencev. Na njej so podelili nagrade literarnega natečaja revije Mladika.

Drugo nagrado  je za novelo Spletni cvik cvak prejela  Marija Mercina iz Nove Gorice. Foto: Mitja Marussig
Drugo nagrado je za novelo Spletni cvik cvak prejela Marija Mercina iz Nove Gorice. Foto: Mitja Marussig

TRST > Komisija 45. literarnega natečaja Mladike je prebrala 69 proznih prispevkov in 39 pesniških ciklusov, ki so prispeli na natečaj. Prvo nagrado za prozno delo je sinoči v Peterlinovi dvorani podelila Manki Kremenšek Križman iz Ljubljane za novelo Jaz. Ona. Ti?, ki pripoveduje begunsko zgodbo in prikazujeta tragiko pribežništva. “V lepem pripovednem slogu pisateljica razvija v bralcu sočutje,” je zapisala komisija.

Drugo nagrado je za novelo Spletni cvik cvak prejela Marija Mercina iz Nove Gorice: “Avtorica prikaže ljubezenski odnos, ki se razvija v virtualnem svetu. Njeno pisanje je posredovano s humorjem in igrivostjo.” Tretjo nagrado je za novelo Hanibal za vrati prejela Renata Šribar, ki opisuje staranje oblastnega očeta in pomoč, ki mu jo nudijo odrasli otroci. “Dogajanje je živahno in prikazano brez patosa,” je zapisala komisija.

Prvo nagrado za poezijo je podelila Marici Škorjanec iz Ljubljane za cikel pesmi, v katerih niza podobe iz preteklosti in jih podoživlja. Drugo nagrado je osvojil Danilo Muršec iz Lenarta v Slovenskih goricah za pesmi, ki jih “označujejo zgoščeni pomeni in preprosto, vendar izbrano izrazje”, tretjo nagrado pa si je prislužila Bojana Danev iz Trsta, ki v ciklusu, posvečenem hčerki, “izraža moč družinskih spominov in poudarja pomen čustvene povezanosti”.

Prejeta dela so presojali pisateljica in esejistka Vilma Purič, prevajalka Diomira Fabjan Bajc, pisateljica Evelina Umek, slovenistka Marija Cenda in odgovorni urednik revije Mladika Marij Maver. Dobitniki so z nagrado prejeli od 100 do 500 evrov.

Slovenska prosveta povezuje katoliška prosvetna in kulturna društva na Tržaškem. Njena skrb je pospeševanje prosvetne in kulturne dejavnosti. Vanjo je vključenih več kot 30 društev in krožkov. Je ustanoviteljica mesečne revije Mladika in istoimenske založbe. Ustanovila je tudi Društvo slovenskih izobražencev, Slovenski kulturni klub, Knjižnico Dušana Černeta in društvo Mladi v odkrivanju skupnih poti.

AG


Najbolj brano