Od Kapitala do kapitala s skoraj 15.000 obiskovalci

V Moderni galeriji bodo v nedeljo po treh mesecih zaprli pregledno razstavo NSK od Kapitala do kapitala: Neue Slowenische Kunst - dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije, ki že od odprtja privablja zelo različne in številne obiskovalce.

 Foto: Dejan Habicht
Foto: Dejan Habicht

LJUBLJANA > Direktorica galerije in kustosinja razstave Zdenka Badovinac ocenjuje, da je obisk razstave izjemen. “Do sedaj smo zabeležili prek 13.000 obiskovalcev, do konca tedna, ko se razstava zaključi, pričakujemo vsaj 15.000 obiskovalcev. Struktura obiskovalcev je zelo raznolika, gre za vse generacije, od odraslih posameznikov, družin, študentov in dijakov, pa tudi upokojencev in turistov. Od začetka julija med obiskovalci prevladujejo tuji turisti, ki jih je približno 75 odstotkov,” je ocenila Badovinčeva, ki bo imela v nedeljo zvečer še zadnje vodstvo po razstavi, ki dokazuje, da je bil umetniški kolektiv NSK v zadnjem desetletju Jugoslavije vsaj v enaki meri kritik prihajajočega globalnega kapitalizma kot propadajočega socializma.

Zelo dobro in generacijsko različno so bila obiskana tudi javna vodstva strokovnjakov, članov NSK in njihovih sodobnikov, pričevalcev, ki so jih dopolnjevali redni tedenski ogledi v slovenščini in angleščini. Vsi spremljevalni dogodki so bili zasnovani tako, da so pritegnili ljudi z različnimi zanimanji. Rekordno udeležbo je imela mednarodna konferenca, ki je bila že v času prijav polno zasedena, pa tudi izjemno poslušana preko live streaminga.

Razstava je pritegnila veliko mednarodnih strokovnjakov in kustosov, prišli so predstavniki tako uglednih muzejev, kot sta newyorška Moma in Guggenheim, londonski galeriji Tate in drugi.

Umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK) so leta 1984 ustanovile multimedijska skupina Laibach, skupina vizualnih umetnikov IRWIN in gledališka skupina Gledališče Sester Scipion Nasice. Na dan ustanovitve NSK se je sestavila še skupina za oblikovanje Novi kolektivizem in pozneje Oddelek za čisto in praktično filozofijo, Retrovizija, Film in Graditelji. Kozmokinetični kabinet Noordung je leta 1990 ustvaril predstavo Kapital, IRWIN je leta 1991 izdal knjigo in postavil razstavo Kapital, skupina Laibach pa je leta 1992 izdala ploščo Kapital. S temi projekti so tri ustanovne skupine označile konec ideologije in začetek totalnega kapitalizma. Razstava je razgrnila posamične dogodke in trajanja posameznih konceptov.

Razstava je navdušila poznavalce, ki so o fenomenu NSK izvedeli veliko novega, v času priprav so namreč odkrili veliko novega materiala in šele zdaj ustvarili obsežen arhiv NSK, hkrati pa je prispevala nove interpretacije, ki so razbile stereotipne predstave o NSK tudi pri širšem občinstvu.

Domače in mednarodno občinstvo se bo o fenomenu NSK še bolj podrobno lahko poučilo z obsežno strokovno publikacijo, ki je že v tisku in jo bo distribuirala svetovno znana založba MIT press.

“Razstava bo že aprila 2016 potovala v Eindhoven, kjer bo na ogled v enem od najbolj zanimivih umetnostnih muzejev na Nizozemskem, Muzeju Van Abbe, in potem septembra še v trenutno najbolj zanimiv muzej v Moskvi - Muzej sodobne umetnosti Garage, kjer bo na ogled do januarja 2017. Za nadaljnje poti se še dogovarjamo,” je povedala Zdenka Badovinac.

MI, STA


Najbolj brano