Od betule do imenitnih zgodb

Kako neki vse to zmorejo, se vprašaš, ko pogledaš v letni seznam že izpeljanih in še načrtovanih kulturnih dogodkov v Šempasu. Središče srečanj in prireditev je tamkajšnji kulturni dom, prizorišča dogajanj pa so sicer zelo raznolika.

Mešani pevski zbor Lipa je lani prepeval tudi v palači parlamenta v Bruslju. Foto: Arhiv Mepz Lipa Šempas
Mešani pevski zbor Lipa je lani prepeval tudi v palači parlamenta v Bruslju. Foto: Arhiv Mepz Lipa Šempas

ŠEMPAS > Česarkoli se v Šempasu lotijo za popestritev človekovega vsakdana, praviloma stopi skupaj več vaških organizacij. Ko gre za kulturne prireditve, pa ima glavno besedo seveda Kulturno prosvetno društvo Lipa Šempas. “Je že tako, da smo bolj ali manj isti ljudje, ampak na koncu smo vsi zadovoljni,” nam je za začetek povedal dolgoletni predsednik društva Srečko Mesarič.

Šempas s širokim zaledjem

> Šempaski zanesenjaki imajo polne roke dela. Seznam vseh vrst prireditev, ki jih načrtujejo in potem tudi izpeljejo, je zares dolg. “Vse pa se bolj ali manj vsebinsko in organizacijsko prekrivajo, tako da moramo stopiti skupaj. Ob našem društvu so tu še turistično društvo, krajevna skupnost, šola in tudi druge vaške organizacije. Moram povedati, da vse skupaj sestavljajo ne le Šempasci, temveč tudi številni prijatelji iz okoliških krajev. Pravzaprav pogrešamo več domačinov, predvsem mladih,” je nekoliko zaskrbljen Srečko Mesarič.

Pisana je sestava prav vseh skupin kulturno prosvetnega društva. To velja tudi za mešani pevski zbor Lipa, ki ga vodi Miran Rustja. Precejšnji del od približno 25 pevk in pevcev prihaja iz okoliških krajev. Prenovljeni zbor nastopa od leta 2000. Je redni gost revij goriških zborov in Primorska poje, s pesmijo odhaja širom Slovenije, v zamejstvo in tudi na tuje: lani je prepeval v Belgiji, med drugim v evropskem parlamentu. Izdal je zgoščenko in posnel video spot na Gregorčičevo pesem Nazaj v planinski raj. Kot nam je povedala predsednica zbora Mojca Furlan, nameravajo letos obiskati Slovence v Srbiji.

16-članska gledališka skupina svojo odprtost nakazuje že z imenom ŠŠOOV, ki ga sestavljajo začetnice krajev Šmihel, Šempas, Osek, Ozeljan, Vitovlje. Glede na sestavo skupine pa bi morali dodati še kakšno črko, pravi predsednik skupine Dušan Mervič. “Začeli smo s krajšimi skeči, leta 2012 pa smo se dela lotili resneje. Prihodnjo soboto bomo v Kamni Gorici imeli že osemnajsto ponovitev igre Vaška betula,” je ponosen Mervič. Kot nam je pojasnil, jo je napisal Srečko Mesarič. “Nastala je deloma iz šal, ki si jih pripovedujemo, deloma pa tudi na podlagi resničnih dogodkov,” je dodal Srečko Mesarič. “Pri naslednji predstavi, Vaška ambulanta, je sodeloval že širši krog soavtorjev, tako bo tudi pri tretji, Vaške kvante, s katero bomo zaokrožili trilogijo,” napoveduje Mesarič, ki mu prijatelji spričo njegove vsestranskosti rečejo vaški posebnež.

V okviru kulturno prosvetnega društva so našli zatočišče še harmonikarji Mužikantje izpod Vitovske gore, vokalno instrumentalna skupina Kresnice in skupina ljubiteljskih slikarjev Plamen.

Rojaki iz tujine vedno dobrodošli

Iz množice kulturnih prireditev, ki jih že tradicionalno pripravljajo v Šempasu, glede na odmevnost in pomen posebej omenjajo štiri. 27. april, dan upora proti okupatorju, počastijo s pevskim srečanjem Domovina je ljubezen, ki se ga udeležujejo rojaki iz Italije, Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Slovenije. “Prvič govorim Slovencem iz petih držav na tako majhnem prostoru,” je na enem od zadnjih srečanj rojake pozdravil tržaški pisatelj Boris Pahor. V kratkem bo tam gostovala Primorska poje, konec novembra se zberejo slovenski in tuji ljudski pevci, ob koncu leta pa pride božični koncert.

Vmes pa smo v Šempasu priče še številnim drugim kulturnim dogodkom - pevskim, gledališkim in družabnim, pri čemer so redni gostje tudi šolarji. Največ jih gosti dvorana, obnovljena leta 2005, katere vrata so z razumevanjem krajevne skupnosti vedno na stežaj odprta tudi za družabne dogodke. Posebej velja omeniti tradicionalni festival vin, ki privablja vinarje in ljubitelje sladke kapljice iz vse Slovenije in iz zamejstva.

Odpirajo nova prizorišča

Ob tem v Šempasu odpirajo nova prizorišča. Obiskovalce, prihajajo tudi državniki, ponosno pospremijo v muzej narodnemu heroju Azerbajdžana Mehdi Husejnzade Mihajlu, ki se je boril v Gradnikovi brigadi in konec leta 1944 padel na Vitovljah. Pred stavbo z muzejem, v kateri je bila nekdaj osnovna šola, so uredili spominski park botaniku Francu Krašanu, rojenemu v Šempasu. Dragocen prispevek k ohranjanju dediščine je obnovljeni vodnjak Brida. Velikega pomena je ohranjanje vaškega jedra na starem srednjeveškem trgu pod baročno cerkvijo Sv. Silvestra. Lani jeseni so ga oživili s prijetnim glasbenim večerom. To je bil uvod v tradicionalno šempasko mohorjevo, sicer najbolj množično družabno srečanje v vasi.

Srečko Mesarič poudarja, da svojih ambicij ne bi mogli tako uspešno uveljavljati brez sodelovanja in podpore tudi novogoriške mestne občine, Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Zveze kulturnih društev, občinske turistične organizacije in drugih. Leta 2012 je njihovo Kulturno prosvetno društvo Lipa prejelo plaketo mestne občine. DAVORIN KORON


Najbolj brano