Oboi se posvečata s srcem, glavo in ušesi

Maja Debevc in Anamarija Vuga sta učenki oboe pri profesorici Andreji Konjedic Lenardič na Glasbeni šoli Nova Gorica. Trinajstletnici obiskujeta peti razred oboe in prvi razred solfeggia, v prostem času pa tudi plešeta. Maja je iz Nove Gorice in se posveča Cheer Danceu. Anamarija iz Solkana ob učenju oboe obiskuje še ure klavirja in baleta, se preizkuša v igranju v simfoničnem orkestru na novogoriški Glasbeni šoli, rada pa ima tudi domišljijske in detektivske knjige.

13-letni oboistki Maja Debevc in Anamarija Vuga
13-letni oboistki Maja Debevc in Anamarija Vuga 

NOVA GORICA > Lani februarja sta na Regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske v Idriji osvojili zlato priznanje. Obema bo tisti dan ostal v posebnem spominu. Veseli sta bili, da sta ga preživeli skupaj, si bili v oporo in dobro opravili svojo nalogo, čeprav sta sprva imeli tremo.

Igranje na oboo ni preprosto, saj zahteva veliko fizičnih sposobnosti, naravnih predispozicij in fiziognomija glede nastavka. Tega se dobro zaveda profesorica Andreja Konjedic Lenardič, ki ta instrument učencem približuje že več kot dve desetletji in ima diplomo tudi iz klavirja: “Že kot pianistka sem bila ambiciozna. Profesorica klavirja mi je svetovala naj grem na oboo, ker naj bi bila manj zahtevna od klavirja. Kasneje sem ugotovila, da so pri oboi drugi problemi; angažirano je celo telo, pomembni sta sproščenost in kondicija pri ambažuri, pravilno dihanje, tako da sploh ni enostavno igrati nanjo.”

O svojih učenkah pravi, da sta zelo prijetni in delavni dekleti: “Anamarija je polno angažirana na glasbeni šoli, Maja pa svoj prosti čas deli med glasbo in športom. Maja ima zelo lep ton po naravi. Uspešno je opravila nastop na TEMSIG-u in osvojila srebrno plaketo. Anamarija je zelo hvaležna učenka in je preprosto delati z njo.”

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. Gostji tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bosta mladi novogoriški oboistki Maja Debevc in Anamarija Vuga. Izvedli bosta skladbe, s katerimi sta na Regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske prepričali žirijo in osvojili zlato priznanje. Prisluhnili bomo lahko delom Jake Puciharja, Johanna Sebastiana Bacha in francoskih skladateljev P. Prousta in T. Mullerja.

Zanimanje za oboo se v zadnjih letih med mladimi povečuje. Kaj pa je Anamarijo prepričalo, da se je odločila za to glasbilo? “Ko sem še kot majhna obiskala glasbeno šolo, je moja profesorica igrala na oboo Čebelico Majo in to mi je bilo zelo všeč. Čebelica Maja je bila moja priljubljena risanka.” Maja se je za oboo odločila pri šestih letih. Kot pravi, ji je na dnevu odprtih vrat uspelo tako pravilno pihniti vanjo, da jo je takoj vzljubila.

Obe najraje igrata razgibane in dinamične skladbe. Anamarija se trenutno pripravlja na nastop na Mednarodnem tekmovanju glasbenikov Svirél v Goriških brdih. Igrala bo zahteven odlomek iz Händlovega koncerta. Glasbo ima rada, saj jo sprošča: “Včasih si kaj zaigram, ne ker bi morala, ampak ker hočem, ker se počutim dobro in prijetno.” Glasba, ples in literatura se dopolnjujejo pravi Anamarija: “V glasbi si lahko zamišljaš zgodbe, medtem ko igraš. Ko bereš, si lahko zraven predstavljaš glasbo. Tudi ko plešeš, si lahko zamišljaš, da je v ozadju zgodba.”

Maja Debevc pove, da pri Cheer Danceu, ameriškemu plesu s cofi, ki ga plešejo navijačice, koreografije pripravijo le na pop glasbo. Njen priljubljen pevec je Justin Biber, med glasbenimi skupinami pa najraje prisluhne Queenom: “Všeč mi je tudi klasična glasba, ker je umirjena in čustvena. Rada imam Beethovnove simfonije in opere, še posebej Verdijevo Aido in Bizetovo Carmen. Rada poslušam tudi Nino Pušlar in raperja Nipkeja, pa še kakšno narodno-zabavno pesem,” za zaključek pove Maja.

Glasba je pri obeh prisrčnih oboistkah visoko med prioritetami prostega časa. Posvečata se ji z vsem srcem, odprto glavo in ušesi, kar je slišati tudi v njunih lepih izvedbah, ki jih podata z občutkom, da ti oboa v trenutku postane všeč. METKA SULIČ


Najbolj brano