Ustvarjalni preskoki čez meje

Kreativni tabor Sajeta bo prihodnji teden na tolminskem Sotočju znova povezal različne glasbene in ostale umetniške prakse, pretežno z obrobja. Čeprav je v ospredju glasba, ne gre pozabiti tudi številnih delavnic in ostalih spremljevalnih dogodkov. Letos bosta v ospredju koncert legendarnih Britancev The Fall in projekt Javorca-Resurekcija.

The Fall
The Fall 

TOLMIN > Sajeta se ponavadi začenja konec julija ali v začetku avgusta, ko je Sotočje že nekaj časa oblegano z obiskovalci drugih festivalov, tokrat pa so pohiteli. “Termin smo premaknili prav zato, da nismo stisnjeni v sendvič med dva festivala, poleg tega smo lahko lahko festival podaljšali,” pojasni vodja Janez Leban.

Rdeča nit, ki se je držijo že vsa leta, je iskanje manj običajnih glasbenih izrazov iz bolj ali manj obrobnih glasbenih praks ter znotraj tega lahkotno preskakovanje žanrskih omejitev. Pa najsi gre za elektroniko, jazz, rok, etno, klasiko ... glavna sta eksperiment in kreativnost. In seveda radovedna, raziskujoča publika. Temu duhu zvesto sledi tudi letošnja, že 17. izvedba festivala. “Letošnja posebnost je, da dajemo velik poudarek ženskemu avtorstvu. To pomeni, da je pri vsaj 90 odstotkov nastopajočih vsaj ena članica,” pravi Leban. V ponedeljek in torek bodo program odprli z gostovanjem mednarodnega filmskega festivala DORF, glasbeni pa se začne v sredo zvečer in se bo razpotegnil do sobote.

Prav poseben dogodek se obeta konec. V cerkvici sv. Duha na Javorci bodo ob njeni stoletnici v nedeljo, 17. julija, ob 21. uri izvedli glasbeno raziskovalni projekt priznanega harmonikarja Bratka BibičaJavorca-Resurrection, katerega tematska zasnova je prva svetovna vojna in pri katerem bodo sodelovali harmonikar Paul Schubert, izvajalec na nekonvencionalnih inštrumentih Samo Kutin ter Jelena Popržan na violi, Ana Kravanja na violini in Vid Drašler na bobnih, ob njih pa vizualni ustvarjalci Eduardo Raon, Izvanredni Bob in Marko A. Kovačič. Zasnova glasbe je prehajanje iz kompozicije v improvizacijo, vse do hrupa, ki je po Soški dolini odmeval med vojno, vizualni del pa je mešanica med starejšimi in novejšimi fotografijami. Projekta ne bo mogoče spremljati v, ampak le pred cerkvico ter neposredno na spletu (www.javorca.com), pa tudi na Sotočju, v Kinu Šiška ... “Gre za eksperiment, kako pripeljati koncert k publiki in ne publike na koncert,” pojasnjuje Leban.Javorca-Resurrection je del dveletnega mednarodnega projekta Odmevi iz nevidnih krajev.

Večeri bodo bodisi bolj lokalno bodisi eksperimentalno obarvani, se sprehajali od krautrocka do sodobne elektronike, a bodo ne glede na žanr, kot se za Sajeto spodobi, vedno alternativni. Najbolj v ospredju bo petkov nastop britanskih legend The Fall na čelu s karizmatičnim posebnežem Markom Edwardom Smithom, uvertura v njihov nastop pa bo pripadla Maniju Neumairju, še eni legendi, bobnarju in vodji krautrock zasedbe Guru Guru, vmes bo rogovilil armenski duo Wattican Ballet.

“Petkov večer predstavlja enega od vrhuncev, ne le letošnje, pač pa zadnjih nekaj Sajetinih izdaj,” potrjuje Leban. A Sajeta ni le glasba, pač pa še marsikaj drugega. Med drugim delavnice. Teh je letos kar 16 za odrasle in pet za otroke - od glasbenih, filmskih, plesnih do izdelovanja inštrumentov, izdelave naravne kozmetike, joge ...

Nekatere so na festivalu od začetka, druge so novejše, otroške so vse brezplačne, določene ne, na nekatere se je treba predhodno prijaviti (vse na spletni strani festivala). Prav delavnice doživljajo razcvet. Letos se je, denimo, prijavilo toliko mentorjev, da vseh niso mogli sprejeti. “Zadnja tri, štiri leta so delavnice v porastu, tudi kar se tiče obiskanosti. To kaže, da obiskovalci čas, ki ga imajo na razpolago, raje izkoristijo kreativno,” poudarja Leban. Tudi otroški program je vsako leto bolj obsežen. “Vedno več je mladih družin, ki obiščejo Sajeto. Starši tako lahko otroke zaupajo mentorju, da se lahko sprostijo ali pa sami obiščejo katero od delavnic.”

Med spremljevalnimi dogodki velja omeniti še razstavo Gorazda Prinčiča Art and Cash v Galeriji SDK in petkovo okroglo mizo Kam smo založili založbe?

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano