O boju dobrega in zlega za vse generacije

Marjeta Mavri iz cerkljanskih Žabž je povest Rdeča napisala pri rosnih 13 letih. Tedaj je bila na voljo le v spletni različici, nedavno pa je dijakinja tretjega letnika gimnazije dočakala še knjižni natis zgodbe, ki je zmes umišljenih svetov in resničnih vrednot.



Marjeta Mavri Foto: Saša Dragoš
Marjeta Mavri Foto: Saša Dragoš

ŽABŽE > Trinajstleni Marjeti Mavri se je med dopustovanjem pod mogočno samostansko Meteoro v Grčiji porodila zgodba, ki jo je bilo že nekaj mesecev pozneje mogoče prebirati v spletni knjižni različici. Nedavno, tri leta pozneje, je idrijska založba Bogataj bralce in avtorico, sedaj dijakinjo tretjega letnika gimnazije v Ljubljani, razveselila z natisom v klasični knjigi.

Povest, ki zmore prevzeti bralce vseh generacij, je nenavadna zmes zgodbe o bojih, pravljice in kriminalke v nedoločenem času zgodovine. Dobro se poda bujni domišljiji vsestranske mladostnice. Ne samo domišljijo, spodbuja tudi povsem resen razmislek o (ne)vrednotah, ki jih negujejo junaki in antijunaki.

Prvotna knjiga je pod naslovom Umišljeni svetovi zavzela skoraj 500 strani, Rdeča pa jih v skrajšani različici 250. V obeh so bralce navduševali za 13-letnico nenavadno dovršeni opisi tako pozitivnih kakor negativnih likov, prav tako pa njihova rast in propadanje, večni boj dobrega in zla na svetu, zapleti in razpleti ter odgovornost in trdo delo, nasploh pozitivne vrednote.

Avtorica v Rdeči pripoveduje zgodbo dveh kraljestev, a v ospredje postavlja bojevniški tabor, kjer neustrašni mojster usposablja kraljevo vojsko. Učenju trdih bojevniških veščin se pridruži glavna junakinja Rdeča. Neustrašna mladenka po prvotnem nezaupanju sobojevnikov stke pristne vezi z najmočnejšimi in srčnimi med njimi. Najtesnejše z Belo in Bliskovito. Zlo bolj kot z bojevniško močjo premagujejo s srčnostjo in vero v pozitivne človeške lastnosti. Tu in tam ji pomagajo ali jo ovirajo pravljična bitja, ki so, kakor vse na svetu, dobra in slaba.

Ne preseneča, da je ravnatelj cerkljanske šole Milan Koželj v zgodbi svoje tedanje sedmošolke prepoznal odlično vsebino. Čeprav je sorodnih povesti z dobrimi junaki, od Robina Hooda v preteklosti do sodobnega Harryja Potterja, ničkoliko, je Marjetina Rdeča nesporno izvirna in bržčas odsev avtoričinega značaja. “Dekle premore nenavaden talent. Njena knjiga bralca obenem sprošča in ga sili v drugačen razmislek o tradicionalnih, večnih vrednotah. Vesel sem, da je s svojim delom dodala dragocen kamenček v mozaik mladinske književnosti,” pravi Koželj, ki je knjigo uredil.

“Prav veliko prigovarjanja ni bilo potrebnega, saj se je povest Mavrijeve dobro brala. Res so lektorji posegli v prvotno delo in povest skrajšali. Mislim, da je sedaj še boljša. Zanimanje zanjo pa potrjuje tudi nabito polna Bevkova domačija na predstavitvi,” dodaja založnik Damijan Bogataj.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano