Novi predsednik pisateljev je Ivo Svetina

Novi predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) je Ivo Svetina, so v četrtek odločili njegovi cehovski kolegi. Izvolili so še nov upravni odbor, v katerem bosta prav tako tri leta sedela tudi Primorca Marko Kravos in Marko Sosič.

Ivo Svetina si bo prizadeval, da bi  pisateljskemu poklicu in slovenski knjigi povrnili dostojanstvo.  Foto: Andraž Gombač
Ivo Svetina si bo prizadeval, da bi pisateljskemu poklicu in slovenski knjigi povrnili dostojanstvo.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Novi predsednik Ivo Svetina (1948), večkrat nagrajeni pesnik, dramatik in esejist, ki je bil med letoma 1985 in 1992 dramaturg in umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, od leta 1998 do upokojitve pa direktor Slovenskega gledališkega muzeja, je ob imenovanju dejal, da je treba povrniti dostojanstvo pisateljskemu poklicu in slovenski knjigi. Zagotavlja, da bo društvo nadaljevalo tudi z vsemi projekti in programi, ki so že njegova zaščitna znamka, od festivala Vilenica do slovenske pisateljske poti. Prizadeval si bo še, da bi k angažmaju v društvu pritegnili tudi mlajše, že včlanjene pisateljice in pisatelje, vztrajal pa bo tudi pri ureditvi socialnega položaja slovenskih književnikov, zlasti samozaposlenih v kulturi. Zagotovljene bi jim morale biti vse pravice, ki jih imajo zaposleni v javnih zavodih, je prepričan.

Za nove člane upravnega odbora DSP so izvolili Vinka Möderndorferja, Ferija Lainščka,Janjo Vidmar, Janija Virka, Gabrielo Babnik, Dragico Haramija, Drago Potočnjak in Petra Kovačiča Peršina, pa tudi tržaška Slovenca in soimenjaka Marka Kravosa in Marka Sosiča.

Kravos je prejšnjemu predsedniku Venu Tauferju hvaležen za energijo in ugled, ki ju je vložil v društvo, Svetinov prihod pa pozdravlja: “Dobro je, da je prišlo do zamenjave generacij. Pravijo, da nova metla bolje pometa.”

Verjame, da bo Svetina “trezno in pametno vodil to institucijo slovenskega naroda, ki je v svoji 142-letni zgodovini že večkrat odigrala pomembno vlogo”. Zavedati se moramo, poudarja, da so pisatelji in slovenski jezik vezivo policentričnega slovenskega prostora. Veseli ga, da sta v upravnem odboru kar dva zamejca s Tržaškega, žal pa mu je, da se jima ne bo pridružil noben rojak s Koroškega.

“Ker sem bil član upravnega odbora že v prejšnjem mandatu, vem, da ni lahko potovati na seje in razne ceremonije v Ljubljano,” pravi. “A nujno je, da smo zraven tudi člani z obrobja Slovenije, saj tako lahko vsaj upočasnimo odtujevanje osrednjega, trebušnega dela Slovenije od udov naše dežele.”

Tudi Kravos je prepričan, da se mora pisateljsko društvo še bolj posvetiti reševanju stanovskih težav, zlasti urejanju statusa samostojnega ustvarjalca, pa tudi ureditvi avtorskih pravic, upoštevaje elektronske medije, fotokopiranje in podobno. “Vsekakor pa mora društvo še naprej utrjevati slovenstvo,” dodaja. “Prizadeval si bom, da bo to počelo na bolj moderen način, ustrezen družbenim spremembam.”

Tudi Marko Sosič, ki smo ga včeraj zmotili med režiserskim delom v novogoriškem gledališču, verjame, da bo Ivo Svetina kos novim nalogam, s soimenjakom Kravosom pa soglaša, da mora društvo skrbeti za socialno varnost svojih članov, jih tudi povezovati in promovirati. “Ena njegovih osnovnih nalog pa je krepitev demokracije v družbi,” pravi. “Četudi je to naloga drugih institucij, mora tudi naše društvo budno motriti, kje in kdaj kdo krši človekove pravice. In si prizadevati, da bi človeku v današnji družbi povrnili dostojanstvo.”

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano