Novi, sveži poletni saksofoni

Novogoriško srečanje saksofonistov se je vpisalo na zemljevid najuglednejših poletnih glasbenih dogodkov. Nov veter in zanimive vsebine so letos privabili 32 udeleženk in udeležencev.

Saksofonisti se bodo  v Novi Gorici družili med 27. junijem in 4. julijem. Foto: Atelje Pavšič-Zavadlav
Saksofonisti se bodo v Novi Gorici družili med 27. junijem in 4. julijem. Foto: Atelje Pavšič-Zavadlav

NOVA GORICA > Mednarodno srečanje saksofonistov je poletna šola in niz mojstrskih delavnic, na katerih imajo mladi glasbeniki možnost, da v sodelovanju z izvrstno mednarodno zasedbo profesorjev izpilijo svoje znanje in si razširijo obzorja. Hkrati pa je intenzivno in kakovostno koncertno dogajanje, ki v mesto prinese veliko raznovrstnih glasbenih doživetij. Organizatorji srečanja se zavedajo, da mora dogodek ostati oboje.

Plodovi jesenskega uglaševanja

“Lani je bilo nekoliko manj prijav, zato smo jeseni staknili glave, k sodelovanju povabili še profesorja saksofona na novogoriški glasbeni šoli Boštjana Simona in se pogovorili o tem, kaj bi lahko izboljšali. Vsak dogodek potrebuje osvežitev, in ta svež veter se že pozna pri letošnjem odzivu,” je včeraj pojasnil umetniški vodja festivala Matjaž Drevenšek.

Letošnji profesorji so stari znanec srečanja, Francoz Jean-Denis Michat, ki slovi po karizmatičnosti in svojevrstnem pedagoškem pristopu, Hrvat Saša Nesterović ter slovenska mojstra Lev Pupis in Boštjan Simon. Novinec na srečanju je francoski jazzovski saksofonist Guillaume Orti, ki s svojim orkestrom European Saxophone ensemble (zasedba je že nastopila na Festivalu Ljubljana) premika meje zvrsti in slogov, prepleta kompozicije ter improvizacije in eksperimentira z glasbenimi in scenskimi prijemi.

Na srečanju ob individualnih urah vedno tečejo tudi orkestralne vaje. Orti bo s pomočjo Simona vodil jazzovski orkester, Michat pa klasičnega. Zanimivo, kar nekaj udeležencev se je odločilo, da bodo igrali v obeh. “Ni več ločnic med klasičnim in jazzovskim igranjem. Naš namen je promocija instrumenta, ki pa ga nima smisla tlačiti v kalupe,” razmišlja Drevenšek.

Živijo od navdušenja

Poleg obeh orkestrov ter profesorjev bo na mednarodnem srečanju nastopilo več večjih ali manjših saksofonskih in orkestrskih zasedb. “Večina dogodkov bo na prenovljenem Bevkovem trgu. Festival bo s koncerti na prostem pomembno sooblikoval poletno dogajanje v mestu,” napoveduje Pavla Jarc, direktorica novogoriškega Kulturnega doma, glavnega organizatorja srečanja. Festival bo 27. junija odprl Big band Gverillaz, zaokrožil ga bo domači Big band Nova, vmes pa se bo zvrstilo še šest koncertnih večerov.

Kot domala vsi organizatorji kulturnih dogodkov je imela tudi Jarčeva v zadnjih mesecih resne finančne skrbi. Mestna občina Nova Gorica je precej oklestila sredstva, namenjena kulturi, a je kljub temu ostala glavni financer dogodka. “Ministrstvo se letos ni odločilo, da bi prireditvi dodelilo sredstva,” Jarčeva odgovarja na vprašanje, koliko bo prispevala država.

“Imamo srečo entuziazma in prijateljskih vezi. Ugledni profesorji se vračajo k nam, ker jim je v Novi Gorici lepo, in zato pridejo za res skromen honorar,” poudarja Jarčeva in dodaja: “Pomemben je prispevek Glasbene šole, ki nudi prostore za individualne ure. Ta vložek je težko ovrednotiti, a je neprecenljiv.”

Takšna je, pravi ravnatelj šole Sandi Vrabec, tudi pridobitev za njihove učence, ki se jim na koncertih odpirajo vrata v glasbeni svet. “Saksofon je najmlajši med pihali. In tudi Nova Gorica je mlado mesto. Morda je v tem simbolika,” dodaja.

Prihodnje leto bo v Novi Gorici spet mednarodno tekmovanje saksofonistov, program pa ob 20. izdaji še posebej bogat.

VESNA HUMAR


Najbolj brano