Nove poletne melodije prihajajo v razprodan Avditorij

V svojem 34. krogu je festival Melodije morja in sonca soboto zamenjal za nedeljo, prvič v zgodovini festivala bodo skladbe k občinstvu potovale ob živi spremljavi festivalskega benda. Voditeljske niti bosta imela v rokah stara znanca Lorella Flego in Mario Galunič, med 14 izvajalci je skoraj polovica primorskih. In kot je včeraj za Primorske novice povedal umetniški vodja festivala Slavko Ivančić, se je prvič zgodilo, da je amfiteatra Avditorij dva dni pred začetkom “melodij” razprodan.

Lani  je na festivalu Melodije morja in sonca zmagala Tinkara Kovač Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Lani je na festivalu Melodije morja in sonca zmagala Tinkara Kovač Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Čeprav se 34. festival Melodije morja in sonca začne jutri ob 21. uri, so se organizatorji trudili festivalsko vzdušje v mesto vnesti že v minulih dneh.

14 nastopajočih se je predstavljajo ob večerih, skladb, ki so jih pripravili za festival, seveda niso zaigrali in zapeli - te bodo premiero doživele nocoj. In to v festivalskih aranžmajih. Pevce in pevke bo namreč tokrat prvič spremljal festivalski bend. “To ni orkester,” poudarja festivala Slavko Ivančić, ki je že pred dvema letoma, ko je postal umetniški vodja festivala, govoril o svoji skriti želji: Melodijam morja in sonca dodati sanremskega duha. “Ko sem začel omenjati, da bi pevce v živo spremljal orkester, je bilo nekako samoumevno, da imam v mislih veliki orkester RTV, ki je nepogrešljiv spremljevalec Slovenske popevke. Ta festival ima izjemno tradicijo in tudi razpoznaven orkestrski zvok, a Melodije so drugačen festival, zato sem se odločil za festivalski bend,” pojasnjuje Ivančić. Pevke in pevce bo tako spremljala 10-članska zasedba, ki jo vodi Tomi Purić, Ivančić pa je prepričan, da bo še poudarila mediteransko in poletno občutje skladb.

Včeraj so bile na festivalskem urniku vaje, nocoj je generalka, na kateri bo tudi že strokovna žirija. Zvone Petek, Patrik Greblo, Lean Klemenc, Mojca Menart in Alesh Maatko bodo podelili štiri nagrade: za najboljše besedilo, aranžma, glasbo, izvedbo ter nagrado za najboljšega debitanta - nagrado Danila Kocjančiča. Kdo bo prejel veliko festivalsko nagrado, pa bo odločil seštevek glasov občinstva v Avditoriju, tistih, ki bodo glasovali prek telefona, žirij na šestih radijskih postajah in članov strokovne žirije.

Na festival se je prijavilo 84 izvajalcev, strokovna žirija jih je izbrala sedem, prav toliko izvajalcev je namreč na festival povabila. Ob Enzu Hrovatinu (lani je bil na festivalu tretji; skladba Spreminjam se je prejela nagrado za najboljše besedilo, predlani pa je s pesmijo Nostalgico ritmo s festivala odšel z nagrado za najboljšo skladbo in aranžma) še Katarino Malo, Manco Izmajlovo, Nuša Derenda (na festivalu je zmagalapred dvema letom s pesmijo Za stare čase), Rebeko Dremelj, skupino Victory ter Rudija Bučarja. Na oder Melodij morja in sonca se vrača po dveh letih - takrat je z zasedbo Istrabend prepeval, da je videl slona leteti na živordeči raketi, letos pa bo s Frčafelami zapel Sen znala jes in tako poskrbel še za en “prvič” v festivalski zgodovini.

Doslej namreč na festivalu, ki stavi na poletno vzdušje, mediteranskost in lahkotnost, še ni bilo skladbe v dialektu. Ivančić meni, da s tem prav nič ne hodijo v zelje Festivalu narečnih popevk, nasprotno: “Dobro je, da festival tudi na tak način vzpostavlja stik s prostorom, v katerem nastaja.” Primorske barve bodo zastopali še Igor Lija in Lucienne Lončina, ki sta skladbo Še vedno čakam obarvala s countryjem, Fauš Dur in Dare Kaurič s soulom začinjeno in baladno Čisto na dnu, Easy bo na svojo glasbo zapel Mefovo besedilo Kar tako, zasedba Statale 56 pa bo s pesmijo La mia vita che ... poskrbela, da bo na festivalu tudi pesem v italijanščini. Festivalski oder portoroškega festivala bo prvič okusila Nana Milčinski, ki prihaja na MMS z zasedbo Radio Mondo in pesmijo Zvezdo sem držala v roki, Folk idoli bodo zapeli Dobro jutro, Tonja Senčar pa skladbo Daleč stran od vsega.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano