Njegovo skladbo bodo slišali v 28 državah

Primorski skladatelj Matej Bonin se te dni upravičeno veseli novic z 62. mednarodne skladateljske tribune Rostrum v Talinu, kjer so delegati 28 radijskih postaj za “izbrano delo” določili njegovo skladbo Cancro.

 Foto: Luka Kaše
Foto: Luka Kaše

TALIN, GRADEC > 28-letnemu Mateju Boninu, nekdanjemu dijaku koprske umetniške gimnazije in diplomantu ljubljanske glasbene akademije, ki letos zaključuje glasbeni študij še v Gradcu, je novico po telefonu sporočil Gregor Pirš, delegat Radia Slovenija in urednik uredništva za resno glasbo, ki je skladbo v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija tudi prijavil. “Tudi sam še ne vem, kaj taka nagrada prinese. Njena neposredna posledica je, da bo skladbo predvajalo vseh 28 sodelujočih radijskih hiš, tako da zagotovo sledi kar velika medijska izpostavljenost in pozornost, kar je za uveljavljajočega se skladatelja zelo pomembno,” je prve vtise iz Gradca po telefonu strnil Bonin, ki bo za nagrado prejel tudi naročilo za komorno delo.

Nagrade se veselijo tudi na RTV Slovenija, saj pomeni veliko priznanje glasbenikom tamkajšnjega simfoničnega orkestra.

“Pišemo zato, da bi bila glasba slišana, da bi jo izvajali. To je naš glavni smoter. Nagrade in potrditev stroke pa prinašajo lep občutek in so dobra popotnica ter spodbuda za naprej, saj dodatno potrjujejo tvoje delo,” je še dodal Bonin, ki je bil nagrajen v kategoriji do 30 let, medtem ko se je v splošnem izboru med priporočena dela uvrstila tudi skladba Vita Žuraja, letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada.

MPG


Najbolj brano