Niti v Trstu Franclu ne bo nihče ušel

Jutri se z znanstveno-fantastičnim filmskim festivalom Science+Fiction v dvorano Tripcovich in gledališče Miela vračajo zunajzemeljska bitja, tuzemski stvori in ostali nepojasnjeni pojavi. Glavni dogodek leta znanstveno-fantastičnih filmskih zanesenjakov na Tržaškem in širše, ki jih privlačijo tudi grozljivke in predvsem B-produkcija, bo letos postregel s 70 filmi. V Trstu se bo s svojim celovečernim prvencem Idila predstavil tudi Tomaž Gorkič.

V Trstu bo svetovna premiera filma Andron - The Black 
Labyrinth, v katerem nastopa tudi Skin.
V Trstu bo svetovna premiera filma Andron - The Black Labyrinth, v katerem nastopa tudi Skin.  

TRST > Otvoritveni film festivala, ki je v preteklih izdajah gostil filmske težkokategornike, kot so Terry Gilliam, Christopher Lee, George A. Romero, Roger Corman - lani so gostili tudi vsestranskega posebneža Alejandra Jodorowskega -, bo Frankestein. Režiser Bernard Rose, sicer avtor kultne grozljivke Candyman, je dogajanje umestil v sodobni Los Angeles. Na svoj račun bodo prišle predvsem oboževalke sage Somrak, saj v glavni vlogi nastopa Xavier Samuel, poleg njega pa bosta v glavnih vlogah še Carry-Anne Moss in Danny Houston.

Tomaž Gorkič je slovenske ljubitelje grozljivk prvič opozoril nase leta 2010 s kratkometražcem Veriga mesa, ki je dokaz, da se lahko z malo denarja, a veliko iznajdljivosti, ustvari “polnokrvni” primerek grozljivke. A moralo je miniti še kar nekaj let, da so Gorkiča, kot avtorja pogrošnega žanra, uslišali tudi na Slovenskem filmskem centru in mu omogočili snemanje Idile, prve prave slovenske celovečerne grozljivke. Ta utegne s slovenskima “ruralcema” Franclom in Vintlrjem, ki iz svojih žrtev kuhata žganje, prijetno presenetiti tržaško občinstvo, ki ima posebno afiniteto do takšnih in drugačnih perverznežev.

V Trstu bo tudi svetovna premiera filma Andron - The Black Labyrinth, v katerem si glavne vloge delijo Alec Baldwin, Danny Glover in celo pevka Skin iz zasedbe Skunk Anansie, ki je glasbo zadnje časa dala očitno na stranski tir (preizkusila se je tudi kot žirantka na X-factorju).

Med bolj vabljivimi filmskimi naslovi je zafrkljiva novozelandska vampiriada What We Do in the Shadows. Daleč od ležernosti je avstrijska psihološka grozljivka Goodnight Mommy, ki jo je produciral kontroverzni Ulrich Seidl. Nostalgiki že težko pričakujejo epopejo na bmx kolesu Turbo Kid, ki je hommage 80. letom minulega stoletja. Na festivalu se bodo z dokumentarcem Dark Star poklonili tudi ustvarjalcu najbolj temačnih kreatur v svetu filma (najbolj znan Alien) H. R. Gigerju, ki je umrl lani. Potešeni bodo tudi ljubitelji klavstrofobične franšize Rec 4 - Apocalypse, v Trstu pa bo na ogled še butična poslastica, in sicer prvi etiopski znanstveno-fantastični film Crumbs, ki je svetovno premiero doživel na letošnjem rotterdamskem filmskem festivalu. Zaključni film bo v domeni staroste odbitih futurističnih scenarijev Terryja Gilliama - Zero Theorem - , v katerem ima glavno vlogo vedno odlični Christopher Waltz.

Glavni gost festivala, ki mu bodo letos podelili nagrado za življenjsko delo, je eden najpomembnejših znanstveno-fantastičnih ameriških pisateljev, Bruce Sterling, ki je usodno zaznamoval predvsem kiberpank literaturo. Žiriji, ki bo izbirala najboljši celovečerec in kratkometražec ter najboljši film obetavnih režiserjev, pa bo predsedovala še ena avtoriteta ameriške znanstveno-fantastične literature Joe R. Lansdale. Ta bo v nedeljo v družbi moderatorja, italijanskega pisatelja Tullia Avoleda imel tako imenovani masterclass za širše občinstvo.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano