Nikjer nobenega Lancelota

“Predstava ima izreden subverzivni potencial, morda še večjega kot pred 70 leti, ko je bila napisana. In mi smo ga spravili na površje,” je o predstavi Zmaj, ki bo na velikem odru SNG premierno zaživela danes zvečer, povedal njen režiser Dino Mustafić.

Dino Mustafić Foto: Klavdija Figelj
Dino Mustafić Foto: Klavdija Figelj

NOVA GORICA > Zmaj je bridka satira, črna komedija, pesimistična pravljica, politična “antibajka” in eno izmed najboljših del ruskega dramatika Jevgenija Švarca, tudi pesnika, filozofa, novinarja, urednika otroških časopisov, igralca in umetnika, ki se je zoperstavljal socrealizmu z “realno umetnostjo” absurda. Delo je napisal leta 1944, zato se v njej kritično loteva vojne, vseh vrst totalitarizmov, diktature, moči medijev in propagande, pa tudi moči zla in dobrega. Za časa Jevgenija Švarca se je za Zmajem skrival vsemogočni Stalin, danes pa ...

Ob Radošu Bolčini in Gojmirju Lešnjaku Gojcu v Zmaju nastopajo še Kristijan Guček, Iztok Mlakar, Ana Facchini, Blaž Valič, Milan Vodopivec, Medea Novak, Jože Horvat, Arna Hadžialjević in gostje Nejc Cijan Garlatti, Matija Rupel, Andrijana Boškoska Batič, Žiga Udir in Andrej Zalesjak. Lektor predstave je Srečko Fišer, scenograf predstave je Dragutin Broz, kostumograf Leo Kulaš, avtorica glasbe Tamara Obrovac, koreografinja Irma Omerzo, oblikovalec svetlobe Samo Oblokar, oblikovalec zvoka Vladimir Hmeljak, oblikovalca rekvizitov in mask Branko Drekonja in Vasja Kokelj, za masko je poskrbela Ana Lazovski.

Zdi se, da je besedilo precej univerzalno, iz besed umetniške vodje Martine Mrhar pa je bilo razbrati, da so ga precej odprli za “aktualne” intervencije. “Forma se spreminja, vsebina ostaja ista,” sporoča dramaturginja in avtorica priredbe predstave Željka Udovičić Pleština.

Režiser predstave Dino Mustafić, ki prihaja iz Sarajeva - v Novi Gorici je pred šestimi leti režiral V vlogi žrtve bratov Presnjakov -, je v delu kot poglavitno videl vprašanje svobode. “Umetnost je prostor svobode, zato, ne glede na žanr, se skupaj s publiko sprašujemo, koliko je svoboda prisotna na individualni in družbeni ravni. Kajti ne smemo pozabiti, da svoboda ni dana za vedno, treba jo je negovati in jo braniti.” Svoboda je, tako režiser, pomemben element Švarcovega motiva, ki je vedel, da svoboda prihaja iz upanja. “Upanje pa je pomemben del ljudske biti. Na upanju je zrasel humanizem,” je prepričan režiser, ki pa upanja v 21. stoletju nikakor ne vidi.

Radoš Bolčina, ki bo upodobil Zmaja, je ob Švarcovem besedilu razmišljal o človeški duši, ki je nagnjena k čredništvu, o lažnem individualizmu, o uporu.

“Ko enega zmaja ubiješ, ob njem raste že drugi,” pravi Radoš, ki ga je delo samo, predvsem pa razmere, v katerih smo, navdalo s pesimizmom. “Včeraj sem slišal v predstavi lep stavek, ki se glasi: 'Človeška duša bi si zaslužila malo več nege,'” pravi in sklene: “Pa si je ne zasluži!”

Gojmir Lešnjak Gojc, ki bo v vlogi župana nastopil kot gostujoči igralec, je dejal, da se je Mustafić, katerega duša je zelo zaznamovana od vojne v Bosni, obračal na svojo deželo, njim pa pustil prostor, da ga zapolnijo s svojo resnico. Vsak si bo moral poiskati svoj odgovor in rešitev, junakov tipa Lancelot, ki bi rešili svet, namreč v sodobnem svetu ni več.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano