Ni želela, da bi flavta postala obveza

Vztrajna, predana, natančna, srčna in topla je 27-letna flavtistka Anja Colja, ki ob glasbi študira tudi medicino. Je dobitnica več prvih nagrad in zlatih plaket, bogate poustvarjalne izkušnje je pridobila kot solistka Evropskega orkestra in zbora študentov medicine EMSOC in kot solo flavtistka finskega radijskega simfoničnega orkestra.

Anja Colja  Foto: Matej Colja
Anja Colja  Foto: Matej Colja

COLJAVA > V Glasbeni šoli Sežana oziroma podružnični šoli v Komnu je bila Anja Colja ena izmed šestih učenk prve generacije flavtistk. Drobno, krhko dekletce je pridno vadilo in njen prvi učitelj Armando Mariutti je razmeroma pozno ugotovil, da igra po posluhu in da sploh ne pozna not. “To njegovo nenavadno odkritje mi je pred igranjem 'a vista' usidralo v podzavest strah, ki še vedno ni izginil,” se spominja Anja. Za njen rekordno hiter razvoj tehnike je nato poskrbela Ana Marinković, ki jo je tudi vpeljala v Komenski pihalni orkester in jo navdušila za komorno igro. Da glasba niso zgolj note, ji je razkrivala Svetlana Marinković. Pod njenim mentorstvom je nizala krasne uspehe, ki so prepričali tudi profesorja Fedjo Rupla. Povabil jo je v svoj razred na Akademijo za glasbo v Ljubljano, kjer je junija lani diplomirala z odliko in s posebnim priznanjem.

Čeprav se komenska flavtistka zaveda, da tekmovanja odpirajo pot do več koncertnih povabil, in je tudi sama osvojila kar nekaj najvišjih nagrad (prvo nagrado in zlato plaketo na TEMSIG-u 2004, prvi nagradi v Povolettu v Italiji in v Požarevcu v Srbiji 2005, tretjo nagrado in zlato plaketo na TEMSIG-u 2007), je hkrati prepričana, da tekmovanja izgubijo smisel v trenutku, ko za glasbenika postanejo preveliko breme, in v primeru, ko uživanje v glasbi absolutno nadvlada strah pred neuspehom.

“Spoznala sem: najpomembnejše je, da se lahko z glasbo dotakneš src ljudi in da odhajajo s tvojih koncertov bogatejši. Najlepše je slišati, da si z glasbo nekomu polepšal dan,” pravi Coljeva, ki je kar nekaj časa obiskovala Akademijo za glasbo in Medicinsko fakulteto v Ljubljani. Profesor Rupel ji je večkrat namignil, da ni moč jezditi na dveh konjih hkrati, in Anja je to dokončno spoznala marca 2010, ko je po hudi bolezni morala upočasniti svoj ritem. Bolj intenzivno se je posvetila glasbi, po uspešni diplomi prejela kar nekaj povabil iz tujine, preživela nekaj čudovitih dni na Madžarskem kot solo flavtistka EMSOC (Evropski orkester študentov medicine) in postala tudi finalistka avdicije za solo flavtistko finskega radijskega simfoničnega orkestra.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Anja Colja, gostja tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, se bo predstavila s posnetkom koncerta, ki ga je imela 3. junija v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici.

“No, zdaj je spet nastopil čas za medicino in tako sta trenutno moj glavni cilj in želja zaključiti študij medicine in začeti s pripravništvom,” pojasnjuje Anja, ki si je sicer že od rane mladosti, ko je prvič prisluhnila posnetku Fantasie Brillante sur Carmen Françoisa Borneja, zaželela igrati kot Irena Grafenauer. Kasneje so jo navduševali tudi svetovno priznani profesorji Peter Lukas Graf, Maxence Larrieu in William Bennett, ki so ji na poletnih mojstrskih tečajih dajali navdih in motivacijo za vse leto.

Anja je človek, ki se spominja predvsem lepih trenutkov in v vsem najde kaj lepega. Zaljubljena je v Kras in v Beethovnovo 7. simfonijo, najraje izvaja Ibertov Koncert za flavto, vzorniki so ji Irena Grafenauer in njeni najbližji - mama, oče in brat. TATJANA GREGORIČ

(Radio Koper)


Najbolj brano