Neupogljiv južnjaški naglas

Saj smo vedeli: ko bo nehal prepevati I Won't Back Down, bo to pomenilo le nekaj - da je vendarle klonil. Srčni infarkt je v Santa Monici pokosil legendarnega rokerja Toma Pettyja. Čez slabe tri tedne bi dopolnil 67 let.

Tom Petty se je od oboževalcev pred petimi leti takole poslovil na koncertu v toskanskem mestu Lucca.  Foto: Andraž Gombač
Tom Petty se je od oboževalcev pred petimi leti takole poslovil na koncertu v toskanskem mestu Lucca.  Foto: Andraž Gombač

SANTA MONICA > Pevec in kitarist Tom Petty, 20. oktobra 1950 rojen v floridskem mestu Gainesville,je ob izteku najstniških let s prijateljem Tomom Leadonom ustanovil bend Mudcrutch. V njem sta igrala tudi kitarist Mike Campbell in klaviaturist Benmont Tench, s katerima je Petty leta 1976 ustanovil svoj drugi in tudi najslavnejši spremljevalni bend: The Heartbreakers. Niso rohneli in rušili tradicije kakor sočasni punk - ne, Petty se je nanjo raje močno naslonil in zajemal iz zakladnice.

Tako glasbeno kakor z nosljajočim glasom se je najbolj približal Rogerju McGuinnu iz skupine The Byrds; legenda pravi, da je McGuinn ob prvem poslušanju Pettyjevega hita American Girl tovariše vprašal: “Kdaj smo pa to posneli?!”

Oba sta učenca Boba Dylana, ki ga je Petty v osemdesetih letih s svojo skupino tudi spremljal na turneji in se z njim bratil v superskupini Traveling Wilburys, kakor še Roy Orbison, George Harrison in Jeff Lyne.

Petty se je uveljavil z močnimi avtorskimi pesmimi, v katerih je pogosto zabrisal mejo med čvrstim kitarskim rockom in melodičnim popom, segel je tudi v country, blues, folk, celo reggae. Bil je tako mehek in melanholičen kakor oster in glasen, tako osebnoizpoveden kakor družbenokritičen, akustičen in električen. Radijske uspešnice je na pot rad pospremil še s slikovitimi videospoti - najznamenitejšega, posnetega v slogu Alice v čudežni deželi, je namenil pesmi Don't Come Around Here No More. Med njegove največje uspešnice sodijo še Breakdown, Free Fallin', Refugee, Runnin' Down a Dream, Don't Do Me Like That, Learning to Fly in You Don't Know How It Feels.

V devetdesetih letih je bil eden najtesnejših sodelavcev velikega Johnnyja Casha pri izvrstnih albumih iz niza American Recordings. Ne samo to, mož v črnem je mlajšemu kolegu čast izkazal s prepevanjem njegovih mojstrskih pesmi, že kar manifestnih I Won't Back Down in Southern Accents - v prvi pokončni kantavtor izpoveduje neupogljivost, v drugi pa opeva svoj južnjaški naglas in ljubezen do domačih krajev, pa naj so še tako zakotni.

Leta 2002 so ga z bendom The Heartbreakers sprejeli v Dvorano slavnih rokenrola, leta 2008 pa je s starimi tovariši obudil bend Mudcrutch. Po 33 letih premora so naposled izdali svoj prvi album Mudcrutch in mu lani dodali še drugega, naslovljenega le 2.

S spremljevalnimi The Heartbreakers je Petty lani in letos na ameriški turneji praznoval 40-letnico kariere, neprofitna dobrodelna fundacija MusiCares pa ga je razglasila za osebnost leta 2017. To čast si je prislužil tako z neizmernim vplivom na popularno glasbo kakor z zavzemanjem za avtorske pravice in dobrodelnostjo - dolgo vrsto let je pomagal zlasti brezdomcem.

Na drugo stran oceana je krenil poredko. Slovenski poslušalci, seznanjeni s podatkom, da je zadnjo evropsko turnejo imel leta 1992, tako pred petimi leti niso zamudili izjemne priložnosti - Tomu Pettyju in njegovim Lomilcem src smo prisluhnili na Napoleonovem trgu v očarljivem starodavnem toskanskem mestu Lucca. Bliže nam ni prišel - in nam niti ne bo.

Šok ob njegovi smrti so včeraj s svetom delili Bob Dylan, Sheryl Crow, Paul McCartney, Ringo Starr, Billy Idol, tako Bryan Adams kakor Ryan Adams, Bon Jovi, Shania Twain, Peter Gabriel, Mick Jagger ... “Rad sem imel Toma Pettyja in sem prepeval njegove pesmi, ker sem želel vedeti, kako je leteti,” je tvitnil John Mayer.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano