Nešteto obrazov saksofona

Kulturno podobo Goriške že dve desetletji pomembno sooblikuje Mednarodno srečanje saksofonistov, ki v Novo Gorico prinaša tudi živahen festivalski utrip. Saksofoni bodo v mesto prišli drevi ob 21. uri, ko bo na Bevkovem trgu nastopil domači Big Band Glasbenega društva Nova pod taktirko Damijana Valentinuzzija in s pevko Niko Kodrič. Letos se festivalu spet pridružuje tudi tekmovanje mladih saksofonistov, ki bodo v Novo Gorico prišli iz 16 držav sveta. Saksofoni bodo na Goriškem zveneli do 10. julija.

Za uvod v festival bo drevi nastopil Big Band GD Nova.  Foto: Saša Dragoš
Za uvod v festival bo drevi nastopil Big Band GD Nova.  Foto: Saša Dragoš

NOVA GORICA > Zamisel, da bi v Novi Gorici pripravili srečanje saksofonistov, se je leta 1996 porodila Stojanu Ristovskemu, glasbenemu pedagogu, pihalcu in dolgoletnemu vodji goriških pihalnih orkestrov. Želel si je, da bi na delavnicah mladi glasbeniki pridobivali dodatna znanja ter nove izkušnje - in tako so se rodili prvi Dnevi saksofona v Novi Gorici.

“Ko smo se ob pripravah na dvajsetletnico tega enkratnega in odmevnega dogodka ozrli nazaj in pobrskali po arhivu, smo z navdušenjem ugotavljali, kako se je srečanje iz leta v leto vedno bolj razvijalo in nadgrajevalo, koliko mladih s praktično vsega sveta se je udeleževalo poletnih šol, tekmovalo v okviru mednarodnih tekmovanj in sodelovalo na festivalih. Mnogi med njimi so postali mednarodno uveljavljeni saksofonisti,” je pred dnevi na srečanju z novinarji povedala Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, ki festival pripravlja v sodelovanju z novogoriško Glasbeno šolo in Glasbenim društvom Saksofonija ter številnimi partnerji.

Zveneča imena v žiriji ...

Štirinajstdnevni festival, ki žanje vse več zanimanja med glasbeniki in poznavalci saksofona, ima letos tri sklope: ob bogati koncertni beri bodo pripravili še mojstrske tečaje - vodila jih bosta Claude Delangle, prvo ime klasičnega saksofona, sicer tudi profesor na znamenitem Pariškem konservatoriju in umetniški vodja festivala Matjaž Drevenšek - ter 8. mednarodno tekmovanje saksofonistov, ki se v Novo Gorico vrača po treh letih. Udeleženci tekmovanja prihajajo iz Avstralije, Belgije, Finske, Francije, Italije, Japonske, Južne Koreje, Kitajske, Makedonije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Rusije, Slovenije, Srbije in Španije, ena izmed nalog mladih umetnikov pa je, da se spoprimejo z izvedbo skladb izbranih slovenskih skladateljev. Tako po oceni umetniškega vodje festivala širijo vedenje o Sloveniji, njeni kulturi in ustvarjalnosti. Na čelu mednarodne žirije, ki bo ocenjevala tekmovalce, bo Delangle, sicer že stari znanec novogoriškega festivala saksofonov. Prvič so v žirijo povabili tudi francoskega saksofonista Guillauma Ortija, ki bo igro nastopajočih ocenjeval z nekoliko drugačnega glasbenega zornega kota. Mlade glasbenike bo ocenjeval tudi eden najpomembnejših ameriških klasičnih saksofonistov Steven Mauk, s Hrvaške bo prišel Gordan Tudor, slovenske barve pa bo zastopal Lev Pupis. V finalu se bo žiriji pridružil mladi dirigent Simon Krečič, ki bo spremljal pet najboljših solistov tekmovanja na koncertih z Orkestrom Slovenske filharmonije.

... in na koncertnih odrih

Na osmih koncertih, ki bodo za poslušalce tudi letos brezplačni, bodo v Novi Gorici in okolici lahko prisluhnili saksofonu v različnih klasičnih skladbah, jazzu in drugih sodobnih slogih. Jutri se bo v Hiši Štekar v Snežatnem predstavil Boštjan Simon organ trio, v petek zvečer bo na Bevkovem trgu zaigral Jazz punt Big band pod vodstvom Matije Mlakarja, dan pozneje pa prav tam pričakujejo Big Band Grosuplje in Blaža Vrbiča ter dirigenta Klemna Kotarja. Prihodnjo sredo bo moč prisluhniti zasedbi Towel of shower, dva dni kasneje pa še skupini Kombo pod vodstvom Zlatka Kaučiča. 9. julija bo v Kulturnem domu finale tekmovanja, še posebej slovesno pa bo na zaključnem koncertu Vse barve saksofona, v nedeljo, 10. julija, ko bo na Gradu Kromberk nastopil James Carter, ob njem in Big Bandu RTV Slovenija pakot gostje tudi člani žirije tekmovanja.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano