Neomajni pesniški optimizem tribuna iz Tribunja

Stipe Cvitan, lucijski pesnik in prejemnik piranskega občinskega Tartinijevega priznanja, je nedavno predstavil svojo četrto pesniško zbirko Poleti, kalebe (Poleti, galeb!).

Stipe Cvitan Foto: Andrej Žnidarčič
Stipe Cvitan Foto: Andrej Žnidarčič

PIRAN > Nova pesniška zbirka Stipeta Cvitana je kot vse dosedanje napisana v dalmatinskem narečju, natančneje v krajevnem narečju pesnikovega rojstnega kraja Tribunj pri Šibeniku. Prinaša okrog sto novih pesmi v zdaj že prepoznavnem slogu, ki ga zaznamuje močno domotožje in nostalgija po časih pesnikovega otroštva in mladosti. V središču pozornosti so morje, obale, mesta, vasi, cerkve, vera, ribiči in kmeti ter njihov skromni, toda duhovno bogati način življenja.

Pomen se skriva v sporočilu

“Pomen mojih pesmi vidim v tem, da vsaka prinaša neko sporočilo,” Cvitan v enem stavku zajema bistvo svojega ustvarjanja. Njegova nostalgija ni nekaj težkega in nadležnega. Nasprotno, v epsko risanje vsakdanjega življenja vnaša lirični naboj. V iskreni, preprosti govorici, ki je blizu ljudem, se poraja paradoks: kljub bolečemu koprnenju po starih časih, ki se nezadržno razblinjajo, iz pesmi raste nalezljiv optimizem. Življenje in z njim svet se resda spreminjata, nikakor pa ne bi smeli zavreči vseh vrednot, ki jih je nekdanji človek zgradil s krvjo in žulji trdega življenja in prav z njimi kljuboval nepredvidljivi naravi. Optimizem se kaže tudi v pesmih, ki jih je avtor posvetil novi domovini in modernejšim časom. Cvitanovo spoznanje je, da si življenje, ki je božje stvarstvo, zaradi neizmerne lepote vsak trenutek zasluži hvalnico.

Videti skozi oči ljubljene osebe

Zanimivost njegovega ustvarjanja je tudi, da mu pesmi neutrudno zapisuje žena Štefanija, saj je 87-letnemu Stipetu v zadnjih letih močno opešal vid. Spoznala in poročila sta se sredi petdesetih let v Splitu. Cvitan, ki je pomorščak, se je v Piran preselil leta 1962, kjer se je zaposlil v Splošni plovbi, in tukaj tudi dočakal upokojitev. Njegova soproga je na nedavni predstavitvi povedala, da pri njem občuduje njegov čut za lepe misli ter ljubezen do krajev in ljudi, kjerkoli je že živel.

Knjiga je izšla v samozaložbi ob podpori številnih donatorjev. Publikacijo, ki jo je uredila Zora Mužinić, pestrijo lepe ilustracije piranske akademske slikarke Fulvie Zudič. Uvodno besedo je napisal Mirko Orlić, ki je poskrbel tudi za lekturo, pesnik pa se je v knjigi predstavil s kratko, duhovito obarvano biografijo. Poglobljeno analizo je v spremni besedi h knjigi napisala hrvaška jezikoslovka in dialektologinja dr. Sanja Vulić, ki je Cvitana imenovala “tribunjski pesniški tribun”.

Na nedavni predstavitvi, ki jo je priredilo Društvo meščanov mesta Piran, je Svitan napolnil piransko Mestno kavarno, ki se je ponovno pokazala kot zelo primeren prostor za tovrstne prireditve.

ANDREJ ŽNIDARČIČ


Najbolj brano