Nekonvencionalni blues je “in”

Če smo še pred 14 dnevi v izolskem Hangar baru lahko prisluhnili eksplozivnemu, umazanemu bluesu beograjske zasedbe Straight Mickey and the Boyz, so v sredo ljubitelji nekonvencionalnega bluesa ponovno prišli na svoj račun v koprskem Snack baru.

Pevka Cato van Dyck je očarala s svojim stasom in glasom.     Foto: Tadej Gorup
Pevka Cato van Dyck je očarala s svojim stasom in glasom.  Foto: Tadej Gorup

KOPER > Slovenskemu občinstvu se je prvič predstavil trio My Baby iz Amsterdama, ki je pred kratkim izdal svoj drugi album Shamanaid.

Glasbeni kritiki so zasedbi pripeli najbolj neverjetne skovanke, s katerimi skušajo opisati njihov unikatni zvok, kot so, na primer, delta trance louisiana dub indie funk, šamanski blues, raverski blues ... Ne glede na bizarne skovanke je osnova, na kateri zasedba gradi svoj zvok, polnokrvni blues, ki ga še posebej obvlada kitarist Daniel Da Freez. Ta po slogu igranja zelo spominja na Jacka Whitea, še posebej na delo z zasedbo The Raconteurs. Tu sta še Cato van Dyck, ki poleg bravuroznega obvladovanja svojih glasilk poseže tudi po kitari in violini, ter izvrstni bobnar Joost van Dyck.

Zakaj je torej njihov zvok tako poseben? Ves čas smo bili namreč priča zelo surovemu bluesu z močnimi plesnimi podtoni. V prvi vrsti je najmočnejši pečat pustil prav bobnar, ki je zelo natančno narekoval tempo v divjih blueserskih eskapadah. Kitarist da Freez je basovsko linijo še bolj poglobil s posebnim dodatkom na kitari, “vudujevsko paličico”, kot jo je poimenoval, na kateri ni nič drugega kot basovska struna. Da Freez je sicer najbolj “klasičen” član zasedbe, saj je v njegovem igranju čutiti vplive najstarejše šole bluesa Delta, ki se je razvila ob delti Mississippija v Louisiani. Mična Van Dyckova je s pomočjo številnih efektov še bolj poudarila atmosferičnost svojega glasu, njena kitara pa tudi ni najbolj običajna. Na njej so namreč tako basovske kot kitarske strune. Vse to daje skupini globlji, plesni podton. Glavna odlika My Baby pa je, da bodo v njihovem zvoku uživali tako pristaši konvencionalnega bluesa, kot tisti, ki se ga ognejo kot hudič križa. Ne gre se čuditi torej, da se My Baby počutijo domače tako na majhnih blues odrih kot na večjih, na primer kot predskupina nevrotičnemu dubstepu Skrilexxa.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano