Ne jej rumenega snega!

Nagrado skupine OHO so prvič podelili leta 2006. Takrat jo je prejel Sašo Sedlaček, za njim pa do danes še štirinajst mladih vizualnih umetnikov, ki delajo samostojno ali v skupini. Njihova dela, povezana pod naslovom Ne jej rumenega snega!, bodo v ljubljanski galeriji P74 na ogled do 1. julija.

  Lenka Đorojević in Matej Stupica sta nagrado prejela za  
instalacijo Monomat. Foto: Borut Živulović/Bobo
Lenka Đorojević in Matej Stupica sta nagrado prejela za instalacijo Monomat. Foto: Borut Živulović/Bobo

LJUBLJANA >Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada, namenjena podpori in promociji mladih vizualnih umetnikov. Ustanovil jo je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., ki od leta 1999 deluje na področjih vizualne, intermedijske in glasbene umetnosti.

Nagrado so poimenovali po umetniški skupini OHO, najpomembnejši neoavantgardni skupini, “ki je v lokalno okolje uvedla radikalne novosti in povzročila popoln pretres. Njihovo nekonformistično delovanje in izviren opus sta temeljila na kompleksnem teoretskemu razmisleku in kritični konceptualistični analizi,” pravijo v Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E, ki nagrado podeljuje v sodelovanju z mednarodnima partnerjema Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding iz New Yorka.

Doslej so nagrado prejeli Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver, Staš Kleindienst, letošnja dobitnika pa sta Lenka Đorojević in Matej Stupica.Žirija je nagradila njuno instalacijo Monomat, ki spominja na Chaplinov film Moderni časi, z njo pa mlada umetnika nadaljujeta zgodbo, ki sta jo lani začela z instalacijo Nevromat.

“Nagrada je v desetih letih dosegla izjemen uspeh in odličen odziv,” menijo organizatorji in pojasnjujejo, da je na javnih razpisih za nagrado doslej sodelovalo več kot 300 mladih umetnic, umetnikov in umetniških skupin iz vse Slovenije. V strokovnih žirijah so gostili več kot 30 umetnikov, teoretikov, umetnostnih zgodovinarjev in kustosov iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Nemčije.

Nagrada mladim ustvarjalcem prinaša izkušnjo šesttedenskega bivanja in ustvarjanja v New Yorku. “To je pomembna učna ura o delovanju umetnostnega sistema, srečevanja s pomembnimi muzejskimi direktorji, navezovanja novih stikov s kustosi, umetniki,” so prepričani organizatorji, ki nagrajencu ob vrnitvi pripravijo samostojno predstavitev v Centru in Galeriji P74, sponzor nagrade pa odkupi zmagovalčevo delo.

MI


Najbolj brano