Nastali so za dobro voljo, a so vse boljši

Moški pevski zbor Pobje je konec oktobra zapel na slovitem španskem festivalu Canta Al Mar. V skupini sakralnih pesmi s 16 zbori je zasedel 8. mesto, ki pa je zadoščalo za zlato priznanje. Doslej največji pevski uspeh so v Črnem Vrhu bučno proslavili.

Pobje z zborovodkinjo Veroniko Škedelj (fotografija je iz idrijske revije pevskih zborov) Foto: Saša Dragoš
Pobje z zborovodkinjo Veroniko Škedelj (fotografija je iz idrijske revije pevskih zborov) Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > Pobje, tedaj še v glavnem samski fantje, so se pred desetletjem zbrali v zbor, da bi popestrili vaško novoletno prireditev. In so jo, sočasno so očarali občinstvo in zato nadaljevali s petjem. Njihova kakovost je rasla, kmalu so se podali na tuje, konec oktobra pa so na barcelonskem festivalu Canta Al Mar z zlatim priznanjem dosegli največji uspeh. Veselje v Črnem Vrhu, bržčas eni najbolj pevskih vasi na Slovenskem, je bilo nepopisno. Sprejem je bil bučen.

Moški zbor Pobje je nastal na pobudo pokojnega kulturnega delavca Bernarda Čuka, izšel pa je iz Mešanega pevskega zbora Frančišek Lampe, v katerem še vedno prepevajo. Ob tem mogočnem, več kot 50-članskem zboru in ženskem zboru, več otroških in mladinskih šolskih in cerkvenih, ki prepevajo v majhnem Črnem Vrhu, je Čuk pogrešal moškega. Tako so Pobje nastali za priložnostno kulturno prireditev. Kar nekaj let navdušenja občinstva nad njihovim, sprva popularno ubranim programom je bilo potrebnih, da so se sami prepričali, da je v njih glasovih in vodstvu mlade Veronike Škedelj nekaj več. Ko so jim to potrdila tekmovalna priznanja za najbolj obetaven mladi zbor in zborovodkinjo ter ugodne ocene na domačih in tujih gostovanjih, so skupaj s Škedljevo trše ugriznili v študij. Popularni program so razširili in vse pogosteje navduševali strokovno javnost z gospeli, sakralno in renesančno pesmijo. Slednja jim je v Barceloni tudi prinesla zlato priznanje.

Sprejeli so ga z veseljem, a tudi z odgovornostjo, saj so z njim stopili na svetovno lestvico. Vedo, da bo potrebnega še veliko dela za vzpenjanje po njej. Prav sosednja zbora - godoviška Ženska vokalna skupna Radost, ki na svetovni lestvici tisoč zborov med ženskimi zaseda 47. mesto (kakovostni razpored objavlja organizacija Interkultur s sedežem v Nemčiji) in Mešani pevski zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine med moškimi še nekaj mest više -, dokazujeta, da je možno v pevskem svetu uspeti tudi iz majhnih slovenskih krajev.

Kljub navdušenju Pobje ostajajo zvesti svojemu poslanstvu širjenja dobre volje. Zato bodo tudi v bodoče z veseljem zapeli podoknico kakšnemu slavljencu v domačem ali sosednjem kraju in publiko še naprej navduševali s popularno pesmijo, ki najhitreje ogreje njihova srca.

SD


Najbolj brano