Našli posmrtne ostanke Mona Lize?

Italijanski arheologi, ki že več let skušajo razvozlati skrivnost posmrtnih ostankov Lise Gherardini, menijo, da drobci kosti, ki so jih izkopali v samostanu sv. Uršule v Firencah, najverjetneje pripadajo njej. Gheradinijeva naj bi umetniku pozirala za znamenito sliko Mona Liza, ki jo danes hranijo v pariškem muzeju Louvre.

Italijanski arheologi, ki že več let skušajo razvozlati skrivnost 
posmrtnih ostankov Lise Gherardini, menijo, da drobci kosti, 
ki so jih izkopali v samostanu sv. Uršule v Firencah, najverjetneje pripadajo njej.
Italijanski arheologi, ki že več let skušajo razvozlati skrivnost posmrtnih ostankov Lise Gherardini, menijo, da drobci kosti, ki so jih izkopali v samostanu sv. Uršule v Firencah, najverjetneje pripadajo njej. 

FIRENCE > Lisa Gheradini, rojena leta 1479, je bila žena bogatega trgovca s svilo Francesca del Gioconda. Ta naj bi pri Da Vinciju leta 1503 naročil njen portret. Po moževi smrti je Gheradinijeva zadnja leta svojega življenja preživela v samostanu sv. Uršule, kjer naj bi bila tudi pokopana.

Arheologi so okostja začeli odkopavati leta 2011 v upanju, da bodo našli njene posmrtne ostanke. Skupaj so jih odkopali ducat. Prvih osem je bilo dobro ohranjenih, a je karbonska analiza pokazala, da so starejši, zato nobeden od njih ni mogel pripadati Gheradinijevi.

Preostale štiri so našli v skupni grobnici, ki je bila v uporabi do leta 1545. Karbonska analiza je pokazala, da eden izmed njih, od katerega pa so se ohranili le fragment stegnenice, golenična kost in gleženj, pripada nekomu, ki je živel v istem času kot Gheradinijeva.

Kot je v sredo povedal vodja raziskave, zgodovinar Silvano Vinceti, vrsta elementov, od antropoloških raziskav do zgodovinskih dokumentov, dopušča sklep, da ti fragmenti najverjetneje pripadajo Lisi Gheradini.

Domneve pa ni mogoče preveriti z DNK testi, saj je bila grobnica, v kateri so našli okostja, tako vlažna, da so okostja tekom stoletij preveč razpadla.

Ker niso našli lobanje, so se strokovnjaki morali odpovedati tudi rekonstrukciji obraza Ghiradinijeve, da bi ga lahko primerjali z upodobljenko na Da Vincijevi sliki.

STA


Najbolj brano