Našli naj bi edini obstoječi filmski posnetek Marcela Prousta

Kanadski profesor Jean-Pierre Sirois-Trahan je našel filmski posnetek, za katerega verjame, da bi lahko bil edini posnetek, na katerem je francoski pisatelj Marcel Proust. Črno-beli posnetek je s poroke hčere ene od Proustovih prijateljic iz leta 1904. Na kratko pokaže moškega z brki v svojih 30. letih s klobukom in v sivi obleki.

Kanadski profesor Jean-Pierre Sirois-Trahan je našel filmski 
posnetek, za katerega verjame, da bi lahko bil edini posnetek, 
na katerem je francoski pisatelj Marcel Proust.
Kanadski profesor Jean-Pierre Sirois-Trahan je našel filmski posnetek, za katerega verjame, da bi lahko bil edini posnetek, na katerem je francoski pisatelj Marcel Proust. 

QUEBEC > Posnetek, ki ga je profesor z Univerze Laval v Quebecu našel v arhivih kanadskega filmskega centra, prikazuje poročno povorko, na kateri se omenjeni moški sam spušča po stopnicah, večina ostalih gostov pa je v parih. Po besedah Sirois-Trahana gre za posnetek poroke Elaine Greffulhe, hčere grofice Greffulhe. Ta je bila ena od tesnih Proustovih prijateljic ter navdih za lik Oriane Guermantes v njegovem romanu Iskanje izgubljenega časa.

Poznavalec Proustovega dela Luc Fraisse po poročanju britanskega Guardiana ne dvomi, da je na posnetku pisatelj. "Ker poznamo vsako podrobnost Proustovega življenja, iz različnih virov vemo, da je v teh letih nosil polcilinder in biserno sivo obleko. Ganljivo je reči, da lahko prvi po njegovih sodobnikih vidimo Prousta..., čeprav bi bilo bolje, da bi se po stopnicah spuščal nekoliko počasneje. Bolje je pri upočasnjenem posnetku," je povedal Fraisse.

Tudi profesor na Sorboni Jean-Yves Tadie, še en poznavalec Prousta, je izrazil navdušenje. "Vselej sem si predstavljal, da ga bomo na koncu videli v filmskih novicah. Oblika obraza in način oblačenja mu ustrezata, zato se identifikacija zdi precej prepričljiva," je povedal.

Zdi se mu presenetljivo, da nihče že prej ni pomislil, da bi ga iskali v arhivih s filmi o Greffulhovih. To po njegovih besedah kaže, da so nova odkritja še vedno mogoče, celo o avtorju, za katerega se zdi, da je raziskan do potankosti.

Sirois-Trahan sicer ostaja previden. Po njegovih besedah vse vodi k prepričanju, da bi na posnetku lahko bil Proust, vendar pa ni popolnega dokaza za to. V vsakem primeru gre po oceni kanadskega profesorja za "dragocen dokument o svetu Iskanja izgubljenega časa".

Francoski pisatelj je umrl leta 1922, star 51 let. Njegovo najbolj znano delo, Iskanje izgubljenega časa, je izšlo v sedmih romanih med letoma 1913 in 1927.

STA


Najbolj brano