Naš trenutek v fotografiji

Nenavaden pogled v delavnico, kjer mojster obrti izdeluje lasuljo, ulični glasbenik na delu, dekle na ulici s šaljivim napisom, da se bo z vami pogovarjala brezplačno, pogovarjala o čemerkoli ... In seveda številne mestne vedute. Utrinki mest, ki so prispeli na 6. mednarodni fotografski natečaj Urban 2015 so iz Budimpešte pripotovali v koprski bar Cameral, kjer bodo na ogled dober mesec.

Izbor letošnjih najboljših del mednarodnega natečaja Urban 
2015 bo v Kopru na ogled do srede oktobra.  Foto: Maja Pertič Gombač
Izbor letošnjih najboljših del mednarodnega natečaja Urban 2015 bo v Kopru na ogled do srede oktobra.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > “Zakaj ulična fotografija? Predvsem zato, ker pripoveduje zgodovino, pripoveduje naš čas, ta trenutek. Pred petimi leti smo začeli kot za nekakšno stavo, izbrali smo 70 fotografij, letos jih je prišlo 750 in sedaj potujejo po Evropi,” pojasnjuje Stefano Ambroset, predsednik tržaškega kulturnega društva Dotart, ki je že šesto leto razpisalo mednarodni fotografski natečaj. Zamisel je nastala med študijem v ZDA, kjer je veliko tekmovalnosti na vseh področjih, tudi v umetnosti, zdaj pa je natečaj postal predvsem možnost za predstavitev fotografov. “Razstava je postala nekakšen mednarodni oder za fotografe. Iščemo kakovost tako med profesionalnimi kakor med fotografijami, kiso jih posneli ljubitelji,” pravi predstavnik prirediteljev, ki je v minulih letih razstavo popeljal vse do Kolumbije, letos pa prvič prihaja v Slovenijo. “Ni tako lahko, kakor se morda komu zdi. Poskušal sem tako v Zagrebu kakor v Ljubljani, a še nisem naletel na posluh,” pojasnjuje Ambroset in se veseli razstave v enem najbolj obiskanih koprskih lokalov, ki si že od začetka želi biti več kot le to. “Želeli smo, da bi bil odprt mestni prostor, katerega stene bi bile na voljo najrazličnejšim avtorjem. Veliko gostujočih avtorjev nam je v tem času zaupalo, da jim je ideja o obiskovalcih, ki denimo ob pijači posedajo in preživljajo dlje časa pred njihovimi deli, nadvse všeč. Umetnost smo tako približali gledalcu, v enem mesecu, kolikor običajno trajajo razstave, pa imamo čas vzpostaviti z umetniškimi deli oseben odnos,” pojasnjuje Nina Krivec, ki je s Polono Krevatin v zadnjih dveh letih v Cameralu gostila več kot ducat razstav, na katerih so razstavljali tako uveljavljeni fotografi, oblikovalci, akademski slikarji kakor samouki in ljubiteljski ustvarjalci. Gostovanje dela letošnjih izbranih fotografij na mednarodnem natečaju Urban 2015 v koprskem baru doživljajo kot veliko čast in svojevrstno potrditev, da prostor cenijo tudi v strokovnih krogih.

Razstavo, ki je doslej gostovala v poljskem Krakowu in v Budimpešti, bodo 24. oktobra preselili v Trst, kjer bo na ogled v okviru mednarodnega festivala Trieste photo days. Tamkaj bodo razglasili tudi letošnje zmagovalce.

MPG


Najbolj brano