Narava kliče športnike in snemalce

Posočje s hribi in Sočo ponuja možnosti za številne športe v naravi in za filme o njih, zato ni naključje, da se je v Bovcu s številnimi gledalci in ustvarjalci udomačil festival športov v naravi ter o naravi Boff (Bovec Outdoor Film Festival). Spodbuja slovensko produkcijo tovrstnih filmov z željo, da bi se širil tudi na območje sosednjih držav.

Po oceni žirije in gledalcev je najbolj prepričal film o bitniških plezalcih  v Yosemitu.
Po oceni žirije in gledalcev je najbolj prepričal film o bitniških plezalcih v Yosemitu.  

BOVEC > Soglasno so ob zaključku festivala v ponedeljek člani strokovne žirije in gledalci za najboljši dolgi film izbrali ameriški Vstaja v dolini (Valley Uprising), ki v 98 minutah pripoveduje o ameriški kontrakulturi in o plezalcih in “norcih”, ki so v 50. letih plezali po klifih v dolini Yosemite. Film govori o tem, kako so za seboj puščali materializem in stopali na visok, osamljeni granit. Yosemitski tipi so živeli kot bitniški vagabundi, prihajali so tudi v navzkriž z oblastno in narodnim parkom ...

Med kratkim filmi je žirijo najbolj navdušil francoski Meditation, ki poskuša prikazati, kako se nekateri smučarji trudijo čim bolj omejiti svoje stopinje, ker želijo naslednji dan nadaljevati s smučanjem.

Izbor filmov z letošnjega festivala bo tudi v 2015 na ogled po Sloveniji: v Mežici, Solkanu, na Soča Outdoor festivalu v Tolminu ter v plezalnem centru v Ljubljani.

Slovenci ne zaostajajo

Med 64 prijavljenimi filmi so jih za predvajanje in ocenjevanje izbrali 28. Na festivalu je sodelovalo tudi deset slovenskih filmov. Med drugimi petminutni film Škodljivci o otrocih, ki hočejo postati kolesarji, Šmarna Gora, Skejtajte s srcem, Warm up, Up on the hill o ženskem kolesarstvu in Nedotaknjeno: Na sončni strani Alp, ki s serijo krajših filmov povezuje najboljše slovenske smučarje in deskarje z gosti iz drugih evropskih dežel.

“Slovenija s Posočjem v ospredju ponuja izjemno okolje za snemanje filmov o športih v naravi, ima tudi izjemne akterje- športnike, toda primanjkuje denarja za produkcijo. Toda današnja tehnika omogoča, da lahko tudi samo dva naredita izjemen film, če je le ideja prava ...” pojasnjuje član žirije Miha Brišar iz Tolmina. Kot pravi, so se športniki v Posočju povezali s ciljem, da se tudi z medsebojnim “športanjem” in snemanjem filmčkov bolj promovirajo. Med slovenskimi avtorji so na Boffu izpostavili Janija in Jureta Klavora, ki ustvarjata reportaže z dogodkov, blizu jima je gorsko kolesarstvo in spoštovanje do narave.

Premalo povezani z Bovcem

Direktor festivala Jan Maček upa, da bodo v prihodnosti festival nadgradili z več delavnicami in razširitvijo proti sosednjim državam. LTO Bovec je festival denarno podprl, organizatorji pa pogrešajo lokalno iniciativo za izpeljavo dodatnih dogodkov in različnih delavnic. V Bovcu je energije, znanja in ljudi za tovrstno sodelovanje dovolj. Treba se je le povezati.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano