Najstarejše kolo tudi v Pivki

V Parku vojaške zgodovine so sinoči odprli gostujočo razstavo Kolo 5200 let, ki bo v Pivki na ogled tri mesece. Doslej najstarejša znana najdba lesenega kolesa na svetu sodi tako po starosti kot tudi po tehnološki dovršenosti v sam vrh svetovne kulturne dediščine, zato je vsepovsod deležna velikega zanimanja.

Leseno kolo je s 5200 leti najstarejše na svetu.
Leseno kolo je s 5200 leti najstarejše na svetu.  

PIVKA > Razstavo Kolo 5200 let spremljata tudi razstava o koliščih na Ljubljanskem barju in miniature vozov Janka Samse, na ogled pa je tudi dokumentarni film Odiseja 5200, kolo, ki je zavrtelo svet v režiji Marka Kočevarja.

V Parku vojaške zgodovine v Pivki se s to razstavo, ki so jo pripravili v sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane, vključujejo v obeleževanje evropskega leta kulturne dediščine 2018.

Park vojaške zgodovine privablja obiskovalce, ki jih zanima vojaška zgodovina kot tudi zgodovina nasploh, je pred otvoritvijo nove razstave povedal direktor Janko Boštjančič. Največja atrakcija v muzeju je letos obnovljena lokomotiva z dvema vagonoma, železniška kompozicija iz druge svetovne vojne.

Tokratna gostujoča razstava Kolo 5200 let korenini na kolišču Stare gmajne na Verdu pri Vrhniki, kjer so arheologi Inštituta za arheologijo ZRC SAZU leta 2002 v enem od drenažnih jarkov naleteli na izjemno odkritje.

Poleg dveh čolnov so na dnu jarka odkrili ostanke lesenega kolesa, ki je bilo zaradi predhodnega poglabljanja jarka z gradbenimi stroji že delno poškodovano.

Na mestu najdbe so jarek razširili in naleteli še na os, ki se je snela s kolesa. Predmeta so konservirali z melaminsko metodo v Rimsko-germanskem muzeju v Mainzu.

Sočasno s posegom je bila izdelana tudi posebna mikroklimatska komora, ki omogoča razstavljanje in hranjenje dragocenih predmetov tudi za prihodnje generacije.

STA


Najbolj brano