Najlepši poklon Boštjanu

Obetaven program 20. festivala Jazz Cerkno je še delo njegovega ustanovitelja in do prezgodnje smrti vodje - Boštjana Cveka. Glasbeni del festivala, ki bo tudi letos prinesel inovativno in drzno muziko, se bo začel prihodnji četrtek, nocoj pa bodo odprli razstavo, ki odstira pogled na dve desetletji tega festivalskega čudeža.

Nocoj bodo na različnih prizoriščih v Cerknem odprli razstavo 
o cerkljanskih džezovskih godbah;  na fotografiji levo avtor 
postavitve Marko A. Kovačič. Foto: Saša Dragoš
Nocoj bodo na različnih prizoriščih v Cerknem odprli razstavo o cerkljanskih džezovskih godbah; na fotografiji levo avtor postavitve Marko A. Kovačič. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Godbe. Gibke. Grčaste. Grapaste. Gričaste. Gabrijelaste - je naslov dokumentarne razstave, ki bo v tukajšnjem muzeju v petek popeljala skozi dve desetletji Jazz festivala Cerkno. Tak, predvsem pa inovativen, z množico premierno odigranih godbenih projektov, velik festival v majhnem Cerknem dejansko je. Tokratnega bo ob jubileju zaznamoval spomin na ustanovitelja in do letošnje slovesa vodje Boštjana Cveka.

Jubilejni program 20. mednarodnega festivala je še Cvekovo delo. “Boštjan, in mi z njim, je bil stalno na preži za novostmi na svetovni džezovski sceni. Vsebino festivala je vedno dogovoril precej pred dogodkom. Jubilejni program z desetimi domačimi in tujimi zasedbami z na moč različnimi godbami, je še v celoti njegovo delo in je super. Upamo na dober odziv publike, saj bo prav to najlepši poklon Boštjanu,” je povedal novi vodja festivala, Cerkljan Simon Kenda.

Uvod (v četrtek, 21. maja, ob 19. uri) bo pripadel slovenskemu Big bandu GverillLaz. Pod taktirko Petra Ugrina bodo zazvenele svojske priredbe sodobnih ameriških skladateljev za tovrstne sestave. Po nadaljevanju s predstavitvijo albuma, ki bo izšel jeseni, abstraktnih glasbenih iger kvarteta trobentača Igorja Matkovića, bo večer zaključil duo pianistov. Dva klavirja, s katerima bosta svobodni jazz preigravala Japonka in Nemec Aki Takuse in Alexander Schlippenbach, bosta kakopak prvič slišana v Cerknem.

Petek bo postregel z nastopom prve kanadske zasedbe, tria z mešanico godb, in za njimi prav tako tria iz ZDA.

Običajni solo uvod v soboto bo pripadel Japoncu, saksofonistu Akiri Sakatu, ki bo s svojim triom pozneje nastopil tudi na glavnem odru. Za odmeven zaključek festivala bosta poskrbela stara znanca festivala Ken Vandermark in Nate Wooley z mešanico rokovskih, etno in improviziranih ritmov.

Zlatko Kaučič je glasbenik, ki je s svojimi sestavi in individualnimi projekti največkrat nastopil na festivalu, vključno s prvim leta 1996 v bližnjem Želinu. “Za nas je sestavil 12-članski Cerkno Jubileum Orchestra. Zanj je napisal skladbe, na odru pa ga bo povedel kot dirigent. S tem poklonom festivalu se nam obeta fantastičen uvod v petkov večer. V orkestru bodo zaigrali prekaljeni glasbeniki iz Kavčičeve znane zasedbe Combo, slušatelji njegovih delavnic in glasbeniki iz Italije, s katerimi sodeluje,” je Kenda prepričan, da bo sestav magnet za publiko.

Domači pihalni orkester Cerkno se bo s sobotnim koncertom jazzovske glasbe v okviru spremljevalnega programa (pred hotelom ob 18. uri) poklonil spominu na Boštjana Cveka.

Spremljevalni program bo postregel z običajnimi delavnicami za otroke, okroglo mizo oziroma podmizjem o jazzu, fotografsko delavnico Žige KoritnikaJazzy-ga in s pouličnimi nastopi domačega Kar češ brass benda z neworleanškimi ritmi.

Vse skupaj bo ta petek (ob 18. uri) uvedla razstava o džezovskem Cerknem. Avtor, glasbeni publicist Miha Zadnikar, je po vztrajnem študiju gore arhivskega gradiva sestavil imenitno pregledno pripoved, umetnik Marko A. Kovačič pa je z njo napolnil tri muzejske prostore, cerkljanske izložbe, vitrine in kotiček v hotelu. V muzeju bo do 15. julija, kolikor bo razstava odprta, na voljo še poslušalnica s posnetki z vseh festivalov.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano