Najlepše je igrati doma

V žlahtnih stremljenjih po čim bolje uglašenem in polno zvenečem simfoničnem orkestru NOVA filharmonije se je rodil tudi projektni pihalni orkester novaWIND. V uglajeni mednarodni zasedbi ima pomembno mesto tudi energična kraška klarinetistka Neža Jelušič.

V pihalnem orkestru novaWIND ima pomembno mesto tudi energična kraška klarinetistka 
Neža Jelušič (desno). Foto: Ana Rojc, Fotomon. Tomaž Semenič
V pihalnem orkestru novaWIND ima pomembno mesto tudi energična kraška klarinetistka Neža Jelušič (desno). Foto: Ana Rojc, Fotomon. Tomaž Semenič

NOVA GORICA, JERIŠI, LUCERN> Že cesarica Marija Terezija in Jožef II. sta zaznala prijetnost muziciranja komornega pihalnega orkestra, in tako sta največ denarja namenila glasbenikom, ki so na Dunaju igrali v tovrstnih sestavih, ob kosilih na dvoru ali zunaj ob družabnih dogodkih. Njuna radodarnost je seveda vplivala tudi na bogatejšo bero samih skladb.

Primorski novaWINDS sicer nima tolikšne finančne podpore, kot bi jo imel v času velikih cesarjev, ima pa iskreno moralno zavezništvo v svojem botru, Glasbenem društvu NOVA. V želji po poustvarjanju zahtevnejšega repertoarja, namenjenega komornim pihalnim zasedbam, je dirigent Simon Perčič v ekipi NOVA filharmonije izbral sedem odličnih mladih glasbenikov in ustanovil vzorno in starostno pisano druščino. Petim študentom videmskega konservatorija Jacopo Tomadini (oboista Pietro Savonitto in Matteo Murdocco, klarinetist Federico Martinello, fagotista Marta in Carlo Casarin) se pridružujeta komaj 15-letni komenski hornist Sebastijan Buda in 21-letna klarinetistka Neža Jelušič. Na premiernem nastopu 19. maja letos na 3. koncertu cikla Glasba z vrtov sv. Frančiška na Kostanjevici v Novi Gorici se jim je kot substitut, nadomestni član, pridružil še hornist Robi Petrič.

“Ta nacionalna različnost nam ni predstavljala nobenih ovir. S Sebastjanom sva na vajah imela tudi učne ure italijanščine, sicer pa smo se sporazumevali v angleščini. Igranje v takem sestavu je odlična vaja, da lahko zaigramo, kakor bi bili vsi eden,” pripoveduje živahna, predvsem pa zelo družabna Neža, študentka 3. letnika dodiplomskega študija Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Andreja Zupana, trenutno pa na izmenjavi na Hochschule Luzern - Music. S švicarsko izkušnjo v razredu profesorja Paola Beltraminija, nekdanjega prvega klarinetista slovitega orkestra Royal Concertgebouw, si želi razširiti glasbeno znanje, ki si ga sicer zelo pridno in intenzivno gradi tudi v različnih zasedbah doma. Zgovorna klarinetistka iz zaselka Jeriši, nekdanja gojenka profesorja Branislava Trifkoviča v Glasbeni šoli Sežana in Konservatorija za glasbo v balet Ljubljana v razredu profesorja Dušana Sodje, je namreč ena najbolj angažiranih članov NOVA filharmonije, saj igra tudi v kvintetu NOVart.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Drevi se bo v istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, orkester novaWinds predstavil s posnetkom Serenade št. 12 za pihala v c-molu W. A. Mozarta, ki jo je zaigral na tretjem koncertu cikla Glasba z vrtov sv. Frančiška na Kostanjevici v Novi Gorici 19. maja letos.

Ne študij v tujini ne vsestranska vpetost v različne sestave pa ji ne skali navdušenja nad domačo Kraško pihalno godbo Sežana, ki ji je zvesta že deseto leto, in ponaša se z nazivom koncertnega mojstra godbe, kar je redkost v tovrstnih pihalnih orkestrih. “Tu se je vse začelo, tu so prijatelji iz domačega kraja, ki jih sicer redko še srečam. In sploh je igranje doma vedno najlepše,” priznava mlada klarinetistka, ki so ji pri srcu molovske skladbe in skladatelji iz romantike in poznega klasicizma. Vaje z različnimi zasedbami so postale njen življenjski slog, ob redkih prostih trenutkih pa najraje pokliče prijatelje na pijačo in klepet ali pa se sprosti s peko piškotov.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano