Najdeni portreti

Danes se bodo ponovno odprla vrata nekdanje carinarnice na Erjavčevi ulici. Kinoatelje v sodelovanju z zavodom Kinokašča tokrat prikazuje dokumentarni video Najdeni portreti, ki je nastal na osnovi pričevanj in fotografij, ki so jih Novogoričani in Goričani prinesli lani decembra.

Otvoritev stadiona v Novi Gorici leta 1962. Iz arhiva Atletskega kluba Gorica.
Otvoritev stadiona v Novi Gorici leta 1962. Iz arhiva Atletskega kluba Gorica.  

NOVA GORICA > Spominodajalsko akcijo pripravljajo že sedmo leto zapored, njen namen pa je oblikovanje digitalnega arhiva spomina obeh Goric, ki ga današnji prebivalci poklanjajo bodočim generacijam. Danes od 17. ure dalje bo prvič na ogled dokumentarni video Najdeni portreti avtorice Anje Medved. “Zbirali smo spomine na sokrajane, ki jih morda večina ne pozna, so pa na nek poseben in oseben način za obe mesti pomembni. Nastal je polurni dokumentarni video, ki bolj kot o preteklosti spregovori o tem, kako zelo se je svet spremenil. V njem je vse manj časa za srčnost, ki je gradbišče, kar je Nova Gorica dolgo časa bila, spreminjala v mesto. Spregovori tudi o tisti posebni in skoraj izumrli vrsti ljudi, ki živijo in delajo s srcem, zato ostajajo v navdih in se jih radi spominjamo,” pravi Medvedova.

S tem želijo obeležiti tudi spomin na odstranitev mejnih zapornic 21. decembra 2007 in prostoru, ki nas je leta ločeval, dodati nov povezovalni pomen. Projekt sta podprli Mestna občina Nova Gorica in tukajšnja krajevna skupnost.

Na osnovi spominodajalskih akcij, ki so jo sooblikovali prebivalci obeh Goric, je režiserka Anja Medved pripravila že štiri dokumentarne filme; Pogledi skozi železno zaveso/ Spovednica tihotapcev (2010), Ordinacija spomina (2010), Album mesta (2012) in sedaj Najdeni portreti (2014). KF


Najbolj brano