Naj frajtonarica Primorske je doma v Ajdovščini

Minulo nedeljo so dvorano Rudolfa Cvetka v Senožečah preplavili zvoki frajtonarice. Tam so se namreč zbrali udeleženci prvega deželnega tekmovanja v igranju na diatonično harmoniko na Primorskem. Laskavi naslov Naj frajtonarica Primorske 2016 si je priigral 16-letni Miha Grmek Seražin iz Ajdovščine.

Za konec so se na odru zbrali vsi tekmovalci in skupaj s Kraško harmoniko zaigrali dve skladbi, brez katerih ne mine noben 
glasbeni dogodek: Avsenikovo Na Golici in   Slakovo V dolini tihi. Foto: Špela Razpet
Za konec so se na odru zbrali vsi tekmovalci in skupaj s Kraško harmoniko zaigrali dve skladbi, brez katerih ne mine noben glasbeni dogodek: Avsenikovo Na Golici in Slakovo V dolini tihi. Foto: Špela Razpet

SENOŽEČE > Na letošnje tekmovanje se je prijavilo 25 harmonikarjev: dve dekleti in 23 fantov. Razdeljeni so bili v petih starostnih kategorij; vsak tekmovalec pa se je občinstvu predstavil s skladbo po lastni izbiri. Komisija je nato v vsaki kategoriji izbrala prve tri najboljše, a le pet prvouvrščenih se je predstavilo še z eno skladbo v finalu. Na koncu so izmed vseh petih kandidatov dobili tri najboljše frajtonarice. Tretje mesto je osvojil Erik Šavron, drugo Jan Novak, prvo mesto in naziv Naj frajtonarica Primorske 2016 pa je domov odnesel Miha Grmek Seražin iz Ajdovščine. 16-letni harmonikar dobro ve, da vaja dela mojstra, le če mojster dela vajo. Vadi vsak dan, najmanj po tri ure in kot pravi, ni vse takoj pod prsti, vsak harmonikar se mora dobro potruditi, da osvoji nove stvari.

Iz srečanja je zraslo tekmovanje

Letos mineva 30 let, odkar so se 28. avgusta leta 1986 na vrtu restavracije Adria prvič srečali primorski harmonikarji, ki igrajo na frajtonarico. KUD Pepca Čehovin Tatjana je vsako leto doslej v sklopu Pastirskih iger organiziralo srečanja, ki so združevala ljubitelje diatonične harmonike z obeh strani meje. Letos pa so se to bogato tradicijo odločili nagraditi in srečanje spremeniti v tekmovanje.

Tekmovanje je organiziralo KUD Pepca Čehovin - Tatjana iz Senožeč v sodelovanju z Zvezo diatonične harmonike Slovenije in Javnim skladom za kulturne dejavnosti Slovenije - območna izpostava Sežana.

Srečanja v Senožečah naj bi bila povzeta po prireditvi v Mavhinjah. Na to stran meje je prireditev pripeljal Marijan Suša, vrsto let pa jo je vodil tudi Andrej Jelačin. “Na prvem srečanju pred tridesetimi leti ni bilo nastopajočega, ki bi bil mlajši od 35 let. Danes je težko dobiti nastopajočega, starejšega od 40 let. Sprememba je neverjetna in zagotovo bo Primorska še vzgajala številne vrhunske harmonikarje,” je prepričan Suša. “Neizpodbitno dejstvo je, da je diatonična harmonika slovenski nacionalni instrument, in neizpodbitno je, da je to primorski nacionalni instrument,” meni predsednik Zveze diatonične harmonike Slovenije Jernej Brilej. V svojem nagovoru je poudaril, da je prav po zaslugi Primorske - še zlasti društva KD kraška harmonika, Zorana Lupinca in mladih rodov Manuela Šavrona, - Primorska z diatonično harmoniko vedno korak pred celotno Slovenijo tako glede tehnike igranja, kot tudi poučevanja in izdelovanja tega vse bolj priljubljenega glasbila.

Instrument za mlade

“Včasih so rekli, da je harmonika samo za stare, ampak danes smo bili lahko priča, da ni več tako, saj postaja vedno bolj priljubljena med mlajšimi,” je zadovoljna županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, ki dodaja, da si želi, da bi to tekmovanje postalo tradicionalno in da bi ga še naprej gostili v njihovi občini oziroma v Senožečah.

Komisijo na nedeljskem tekmovanju so sestavljali Zoran Lupinc, Manuel Šavron in Marsell Marinšek. “Prav Lupinc je nastopil tudi na prvem srečanju leta 1986, in njemu gre pripisati zasluge, da so na tem prostoru v minulih treh desetletjih zrasli številni vrhunski harmonikarji, ki so posegli po evropskih in svetovnih naslovih, ter pedagogi, ki so vzgojili številne mlade harmonikarje,” še doda Suša.

Občinstvo na prvem deželnem tekmovanju v diatonični harmoniki so z nastopi popestrili orkester KD kraška harmonika Sežana pod vodstvom Matica Štavarja, Plesno društvo Srebrna Senožeče, Trio Repalci, ki delujejo v sklopu GŠ Marinšek Postojna in Folklorna skupina KD Kraški šopek Sežana. Program je povezoval Goran Velikonja - Vitorio.

ŠPELA RAZPET


Najbolj brano