Nagrajeno tudi Jabolko spora

Na 20. izvedbi čezmejnega srečanja šolskih gledaliških skupin, ki se je odvijalo v Gradežu in Gradišču ob Soči, so letos nastopile štiri skupine, tri italijanske in ena slovenska. Dijakinja dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije Lana Robič je prejela nagradno za najboljšo žensko vlogo.

Novogoriški gledališčniki so uprizorili Jabolko spora in prejeli nagrado za najboljšo žensko 
vlogo.  Foto: Anja Zalašček
Novogoriški gledališčniki so uprizorili Jabolko spora in prejeli nagrado za najboljšo žensko vlogo.  Foto: Anja Zalašček

GRADEŽ, GRADIŠČE OB SOČI > Četudi je Palio teatrale studentesco, čezmejno srečanje šolskih gledaliških skupin, letos praznovalo okrogli 20. jubilej, so na tokratni prireditvi nastopile le štiri skupine mladih gledališčnikov, dogodek pa je potekal v treh dneh na dveh lokacijah.

Minuli četrtek in petek so tako dijaki svoje predstave uprizorili v Gradežu in navdušili publiko, ki pa si je v sklopu tradicionalnega tekmovanja zagotovo želela ogledati več predstav. Minula leta je namreč na srečanju sodelovalo bistveno več gledaliških skupin tako z italijanskih višjih kot tudi s slovenskih srednjih šol. V soboto pa so v Gradišču ob Soči razglasili letošnje dobitnike osmih nagrad. Prapor in nagrada Agati za najboljšo predstavo je šla v roke dijakov šole I.S.I.S. Pertini iz Tržiča, ki so odigrali predstavo Hard to love. Dobili so tudi veliko nagrado mladinske žirije, nagrado za vizualno promocijo ter za najboljšo moško vlogo.

Posebno nagrado za najboljšo tehnično ekipo so podelili gledališki skupini šole I.S.I.S. Buonarroti iz Tržiča, ki je uprizorila predstavo In via di definizioni. Obenem so prejeli tudi nagrado “Altre espressivita”.

Nagrada za najboljšo žensko vlogo pa je pripadla dijakinji dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije Lani Robič za vlogo Here v predstavi Jabolko spora avtorja Gregorja Fona. Režirala jo je Ana Facchini.

Posebne nagrade za inovativnost organizatorji tokrat niso podelili, so pa denar, namenjen tej nagradi, dali šoli, ki bi po glasovih publike morala zmagati, vendar je bila diskvalificirana. Prekoračili so namreč čas trajanja predstave. To je bila šola I.S.I.S. Dante Alighieri iz Gorice s predstavo Un cretino alla riscossa.

Novost letošnjega srečanja je bila med drugim tudi ocena publike pri izbiri najboljše predstave. AC


Najbolj brano