Nagrada Piranesi projektu tržnice in ribarnice v mestu Vodice

Mednarodno nagrado Piranesi 2015 na letošnjih Piranskih dnevih arhitekture prejme projekt tržnice in ribarnice v mestu Vodice na Hrvaškem, delo arhitekta Dinka Peračića. Nagrado mu bodo izročili drevi na prireditvi v razstavišču Montfort v Portorožu. Podelili bodo še dve mednarodni priznanji Piranesi in študentsko priznanje Piranesi.

Piran Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Piran Foto: Tomaž Primožic/Fpa

PIRAN > Žirija je projekt tržnice in ribarnice označila kot primer uspešne urbane in socialne prenove. V kontekstu izrazito turističnega območja nudi občutek skupnosti. Oblikovno teži k nadaljevanju stavbne tipologije kraja. Prosojna, lahka streha zaključi obstoječi stavbni blok. V materialnosti omejena struktura v prostor vnaša svetlo in pozitivno noto. Projekt z omejeno in dobro premišljeno rabo sredstev uspešno ustvarja nov, visoko kvaliteten prostor skupnosti, je zapisala v utemeljitvi.

Mednarodno priznanje Piranesi bo prejel Muzej vučedolske kulture v Vukovarju (Radionica arhitekture + Vanja Ilić). Arheološki muzej v Vukovarju je, tako kot v njem razstavljene najdbe, tesno povezan s topografijo. Namen zasnove muzeja je prav integracija v krajino. Zunanje in notranje poti sledijo topografiji klanca na način, da se obiskovalec niti ne zaveda, da je med obiskom muzeja premagal štiri etaže, piše v utemeljitvi.

Mednarodno priznanje Piranesi je žirija namenila tudi spomeniku II. svetovni vojni na Fakulteti za humanistične vede Univerze Eotvos Lorand v Budimpešti (skupinsko delo več avtorjev). Kot piše v utemeljitvi, spomenik diskretno, a z izjemno pomensko močjo, vključuje v stavbno tkivo univerzitetnega kompleksa register imen 198 judovskih učiteljev in študentov, ki so bili ubiti v 2. svetovni vojni. Projekt se izogiba velikopoteznosti. Je primer umetnosti "manj je več". Kljub dolžini 280 metrov ostaja tistim, ki ga ne želijo videti ali najti, neviden, zato pa vzbudi toliko močnejši spomin tistim, ki želijo vedeti.

Mednarodno študentsko priznanje pa je žirija namenila projektu Ri-abitare le megalopoli dei paesi in via di sviluppo: h2ousing (Matteo Carsillo in Andrea Pauletich). Kot piše v utemeljitvi, si projekt v začetku zastavi jasne družbene in prostorske cilje ter raziskuje urbane in potenciale zatečenega stanja okolja. Zasnova ponuja številne možnosti povezovanja, s katerimi se projekt spopada z veliko mero domišljije in inovativnosti.

Mednarodno žirijo so sestavljali Beny Meier (predsednik), Boris Bežan, Sonja Gasparin in Beny Meier, Idis Turato, Meritxell Inaraja, Andras Ferkai, Jose Esteves de Matos in David Lorente Ibanez.

Skulptura, ki se podeljuje za nagrado Piranesi, je delo slovenskega kiparja Mirsada Begića.

Na razstavo Piranesi 2015 je letos prispelo 58 projektov: 38 projektov so izbrali nacionalni selektorji, 20 študentskih projektov pa so izbrali selektorji z arhitekturnih fakultet.

Tema letošnja mednarodne arhitekturne konference Piranski dnevi arhitekture je Invencija in tradicija v arhitekturi.

STA


Najbolj brano