Nagrada Darko Bratina režiserju Daliborju Mataniću

Sociolog in filmski kritik Darko Bratina (1942-1997) je v filmu videl odličen medij za razumevanje družbe, njene zgodovine in kulture. V njegovem duhu sedmo umetnost razume tudi Dalibor Matanić, letošnji prejemnik nagrade Darko Bratina. Poklon viziji, ki jo podeljuje goriški Kinoatelje.

GORICA, NOVA GORICA > 41-letni hrvaški režiser v svojem opusu pogosto raziskuje družbo, v kateri živimo, izpostavlja vprašanja identitete, vlogo mladega človeka v njej ter naš odnos do drugačnosti in različnih oblik meja.

Celovečerec Zenit (Zvizdan), za katerega je prejel tudi nagrado žirije Posebni pogled v Cannesu, pripoveduje o tragičnih posledicah medetničnega sovraštva in vojne na ozemlju bivše Jugoslavije skozi tri ljubezenske zgodbe v treh različnih obdobjih. Ob Zenitu je Matanić posnel še osem igranih celovečercev ter nekaj kratkih in dokumentarnih filmov. Med njegovimi zadnjimi deli sta televizijska serija Novine - The Paper in omnibus Transmania. Nagrado mu bodo podelili konec novembra, ko bo na ogled tudi retrospektiva njegovih del. Ob tej priložnosti bo v goriški Hiši filma tudi vodil filmsko delavnico.

V goriškem Kinoateljeju nagrado, poimenovano po svojem ustanovitelju, namenjajo ustvarjalcem, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturni dialog. Nagrado Darko Bratina. Poklon viziji so doslej prejeli Maja Weiss, Srdjan Vuletić, Jan Cvitkovič, Aljoša Žerjal, Demetrio Volcic, Edi Šelhaus, Želimir Žilnik, Adela Peeva, Petra Seliškar, Harutyun Khachatryan, Miroslav Janek, Franco Giraldi, Karpo Godina, Ruth Beckermann, Laila Pakalnina in Villi Hermann.MI


Najbolj brano