Nagrada Darka Bratine: letos poklon režiserju Daliborju Mataniću

Med 22. in 29. novembrom se v čezmejni prostor med Slovenijo in Italijo vrača potujoči monografski filmski festival Nagrada Darka Bratine. Poklon viziji. Letošnji prejemnik nagrade je hrvaški režiser Dalibor Matanić, letošnja, 17. edicija festivala, je tako posvečena njemu in njegovi filmografiji.

Med 22. in 29. novembrom se v čezmejni prostor med 
Slovenijo in Italijo vrača potujoči monografski filmski festival 
Nagrada Darka Bratine. Foto: Vir: Wikipedia
Med 22. in 29. novembrom se v čezmejni prostor med Slovenijo in Italijo vrača potujoči monografski filmski festival Nagrada Darka Bratine. Foto: Vir: Wikipedia

NOVA GORICA > Na sedmih festivalskih postojankah bodo prikazali njegove kratke filme Zabava, Suša in Mezanin iz omnibusa šestih kratkih filmov z naslovom 6/6, ter dokumentarna kratka filma Bag in Srečno!, ki se jim pridružuje izbor celovečernih filmov. Tako bodo prikazali njegov prvenec, komedijo Blagajničarka bi šla na morje, zgodbo o vstopu države v Evropsko unijo Kino Lika, potovanje v gozdove preteklosti v filmu Oče, portret lezbičnega para Prijetna mrtva dekleta in njegov predzadnji film Zenit.

Film, za katerega je prejel številne mednarodne nagrade, med drugim nagrado žirije Posebni pogled v Cannesu in vesno za najboljšo fotografijo, bo na sporedu 23. novembra, ko bo letošnji nagrajenec v goriški Hiši filma prejel nagrado. Istega dne bo potekal tudi že tradicionalni festivalski masterclass pod taktirko nagrajenca.

Dan po podelitvi nagrade pa bo v Trgovskem domu v Gorici pogovor z Matanićem o vlogi medijev v sodobni družbi ter vplivu politike in kapitala, vodila ga bo Vida Valenčič.

STA


Najbolj brano