Nad mulj vsakdanjosti nas lahko dvigne le ljubezen

Največ zlatih aren je z 62. Puljskega filmskega festivala odnesla hrvaško-srbsko-slovenska koprodukcija Zenit (Zvizdan) režiserja Daliborja Matanića, občinstvo pa je najbolj navdušila srbsko-hrvaško-slovenska drama Postali bomo prvaki sveta srbskega režiserja Darka Bajića. Na enotedenskem festivalu so v 12 sekcijah prikazali 128 filmov.

Zenit je veliki zmagovalec letošnjega filmskega festivala v 
Pulju.
Zenit je veliki zmagovalec letošnjega filmskega festivala v Pulju. 

PULJ > Dalibor Matanić, ki ga je žirija Puljskega filmskega festivala nagradila z zlato areno za režijo, pravi, da je Zenit ljubezenski film, ki govori o moči, ki jo potrebuje ljubezen, da se v svoji čistosti dvigne nad mulj, s katerim se soočamo vsak dan. Zgodbo o prepovedani ljubezni režiser pripoveduje skozi tri desetletja, dogajanje pa umesti v dve vasi, obremenjeni s spopadi, sovraštvom in nestrpnostjo. “Cela ekipa je uživala v ustvarjanju filma. Soustvaril sem ga tako z rednimi sodelavci kakor z direktorjem fotografije Markom Brdarjem, ki sem ga spremljal že pri študentskih filmih. Ima sijajno notranjo intuicijo, tako da sva sodelovala brez besed,” je povedal Matanić. Hrvaško-srbsko-slovensko koprodukcijo je žirija letošnjega canskega festivala nagradila v kategoriji posebni pogled; iz Pulja pa je Tihana Lazović odnesla zlato areno za najboljšo žensko vlogo v nacionalnem programu. Nives Ivanković, njena filmska mati, je bila nagrajena za najboljšo stransko žensko vlogo, filmski partner Lazovićeve Dado Ćosić pa je bil izbran za najboljšo stransko moško vlogo.

Pri nagrajenem Matanićevem filmu je kot producent sodeloval tudi Gustav film, ob njem pa še direktor fotografije Marko Brdar, oblikovalec zvoka Julij Zornik, oblikovalki maske Mojca Gorogranc Petrushevska in Talija Ivančič, kolorist Emil Svetlik in igralec Nejc Cijan Garlatti, sicer član ansambla SNG Nova Gorica.

Nagrado za najboljšo glavno moško vlogo je prejel Emir Hadžihafizbegović za nastop v filmu Takšna so pravila režiserja Ognjena Sviličića, zlata arena za scenarij pa je šla v roke Josipu Mlakiću za film režiserja Branka SchmidtaImena višnje. Med nagrajenci je tudi Mojca Gorogranc Petrushevska za masko v filmu Ljubezen ali smrt režiserja Daniela Kušana.

Medtem ko je Zenit navdušil tako žirijo kot kritike ter prejel tudi nagrado hrvaškega društva filmskih kritikov Oktavijan, ni bil preveč po okusu gledalcev letošnjega festivala. Občinstvo je Matanićev film ocenilo s povprečno oceno 4,12 in ga postavilo na deveto mesto med desetimi celovečerci v hrvaškem programu.

Najvišjo povprečno oceno 4,85 so podelili Bajićevem filmu Postali bomo prvaki sveta, ki je tako nagrajen z zlatimi vrati Pulja. Poleg 14 celovečercev in dokumentarnih filmov v tekmovalnem nacionalnem programu se je za festivalske nagrade potegovalo še 14 filmov v mednarodnem programu. Žirija je ocenila, da je bil najboljši srbski film Zraven mene režiserja Stevana Filipovića, ki je v Pulju doživel svetovno premiero. Posebno priznanje so podelili filmu Koza slovaškega režiserja Ivana Ostrochovskega. V boju za nagrado v mednarodnem programu je bilo tudi Drevo, prvenec slovenske režiserke Sonje Prosenc.

MI


Najbolj brano