Na zagrebškem Subversive festivalu 120 gostov

S predvajanjem zmagovalnega filma zadnjega berlinskega festivala Taxi iranskega režiserja Džafarja Panahija bodo 3. maja v Zagrebu odprli 8. Subversive festival. Tema letošnjega festivala, ki na različne načine združuje področja znanosti, umetnosti in aktivizma, so mikropolitike in upori kot prostori emancipacije. Festival bo potekal dva tedna.

Med gosti bo tudi indijska filozofinja in ekofeministka Vandana Shiva. Foto: Wikipedia
Med gosti bo tudi indijska filozofinja in ekofeministka Vandana Shiva. Foto: Wikipedia

ZAGREB > Subversive festival bo tudi letos gostil vrsto vidnih znanstvenikov, umetnikov, filmskih delavcev in aktivistov z vsega sveta. Napovedanih je več kot 120 gostov.

Teoretskega dela programa se bodo med drugimi udeležili indijska filozofinja in ekofeministka Vandana Shiva, avstralski profesor ekonomije Steve Keen, nemška političarka in poslanka zelenih v Evropskem parlamentu Franziska Keller, italijanski odvetnik in aktivist Ugo Mattei ter izvršni direktor mednarodne okoljevarstvene organizacije Greenpeace Kumi Naidoo.

Napovedani so tudi predstavniki levičarskih strank iz Grčije, Španije in Hrvaške, Syriza, Podemos in Delavska fronta, kot tudi eden vidnejših članov slovenske pobude za demokratični socializem Luka Mesec.

Kot je napovedano na spletni strani festivala, bosta v Zagrebu tudi slovenska univerzitetna profesorja Rastko Močnik in Primož Kraševec, gost knjižnega sejma pa bo Jani Kovačič.

Med filmski ustvarjalci je prihod na prireditev napovedal ameriški dokumentarist Joshua Oppenheimer, ki je zaslovel s filmom Teater ubijanja.

Prvi del festivala, med 3. in 10. majem, bo ponudil približno 50 filmov. Najboljšem bodo podelili nagradi Wild Dreamer.

V dveh festivalskih tednih se bodo do 16. maja na različnih prizoriščih, vključno z zagrebškimi fakultetami, vrstile številne razprave, predstavitve in delavnice, na katerih bo beseda tekla o alternativnih družbenih praksah.

V ospredju programa bo nezadovoljstvo državljanov z brutalno in uničujočo močjo kapitalizma, surovim izkoriščanjem in diktaturo kapitala, so sporočili organizatorji.

STA


Najbolj brano