Na sarajevskem festivalu premiera Kozoletovega filma Meje

Na filmskem festivalu v Sarajevu, ki bo potekal med 12. in 20. avgustom, bo v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov iz Slovenije zastopan film Damjana Kozoleta Meje, ki bo s tem doživel tudi svetovno premiero. V sekciji V fokusu pa bo predstavljen njegov nedavno nagrajeni celovečerec Nočno življenje. Med celovečerci bo tekmovalo osem filmov.

Na filmskem festivalu v Sarajevu, ki bo potekal med 12. in 20. avgustom, bo v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov iz Slovenije zastopan film Damjana Kozoleta Meje. Foto: Andraž Gombač
Na filmskem festivalu v Sarajevu, ki bo potekal med 12. in 20. avgustom, bo v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov iz Slovenije zastopan film Damjana Kozoleta Meje. Foto: Andraž Gombač

SARAJEVO > Eden najpomembnejših festivalov jugovzhodne Evrope, 22. po vrsti, bo ponudil več kot 200 filmskih naslovov v različnih programih, od tega bo, kot so zapisali na Slovenskem filmskem centru (SFC), 53 svetovnih premier in 120 filmov iz regije.

Kot je na nedavni novinarski konferenci pojasnil direktor festivala Mirsad Purivatra, se pojem regije v primeru sarajevskega festivala nanaša na 20 držav z različnimi filmskimi industrijami in številnimi zanimivimi in talentiranimi avtorji, od Avstrije do Azerbajdžana in Turčije.

Film, ki je nastal “dobesedno v enem dnevu”

Tekmovalni program celovečernih filmov bo predstavil enajst filmskih stvaritev, med njimi jih bo osem v igri za festivalske nagrade, poimenovane srce Sarajeva. Med dokumentarci jih bo tekmovalo 21, ukvarjajo pa se z različnimi tematikami, tako z vprašanji osebne in nacionalne identitete, migracij, socialnih pravic, družinskih skrivnosti, političnih misterijev in gospodarskih kriz.

V to sekcijo je bil uvrščen tudi Kozoletov film Meje, ki ga je Kozole ustvaril "dobesedno v enem dnevu", kot je nedavno pojasnil za Delovo Sobotno prilogo. "Dobil sem idejo, poklical snemalca Matjaža Mraka in naslednje jutro sva šla do južne meje. Postavila sva kamero in čakala sedem ur. Potem se je vse zgodilo samo od sebe, kot srhljiv remake Lumierovega filma Prihod vlaka na postajo."

“Vsaka režijska manipulacija se mi je zdela banalna”

Meje so film brez režije in montaže, ki v desetih minutah prikaže trpljenje in potrpljenje. "Kaj lahko še poveš o tako pretresljivih prizorih, kot so bili oktobra, ko so se prve kolone začele valiti skozi Slovenijo? Vsaka režijska manipulacija se mi je zdela banalna, celo manipulativna [...]," je še pojasnil Kozole.

V tekmovalnem programu kratkega filma, ki želi promovirati ustvarjalnost mlajših filmskih ustvarjalcev, bo v Sarajevu predstavljenih deset stvaritev mladih avtorjev.

Spremljevalni program V fokusu bo vseboval sedem žanrsko in stilsko raznolikih stvaritev, ki so obeležili svetovno in regionalno kinematografijo v preteklih 12 mesecih. Kozole bo predstavil nedavno nagrajeni celovečerni film v Karlovyh Varyh Nočno življenje, ob njem pa bo med drugim prikazan še novi celovečerni film Danisa TanovićaSmrt v Sarajevu, ki je na letošnjem Berlinalu prejel veliko nagrado žirije.

Slovenijo bo tudi zastopala Maja Weiss

Slovensko kinematografijo bo v Sarajevu po podatkih SFC zastopal še filmski projekt režiserke Maje Weiss in producenta Danijela Hočevarja ter produkcijske hiše Vertigo Ime mi je Damian. Projekt bo predstavljen v sklopu CineLink, kjer predstavljajo najbolj obetavne filmske projekte iz regije, ki so v fazi razvoja in iskanja financiranja. Med Talenti Sarajeva pa so se med 71 obetavnimi mladimi ustvarjalci znašli režiser Mitja Mlakar, producentka Mojca Pernat in filmska kritičarka Petra Meterc.

Žirijo tekmovalnega programa celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov bodo sestavljali palestinski režiser Elia Suleiman, turška producentka Zeynep Atakan, srbski igralec Nikola Đuričko, kurator berlinskega festivala Thomas Hailer in grška igralka Angeliki Papoulia.

STA


Najbolj brano