Na puljskem sejmu Zoran Predin, Miljenko Jergović, Slavenka Drakulić ... (video)

Zoran Predin je sinoči delil oder z nobelovcem! Kot gost 22. mednarodnega knjižnega sejma Sa(n)jam knjige u Istri je z akustično kitaro nastopil na brezplačnem koncertu v puljskem klubu Rock Caffe, kjer oder krasi velika fotografija Boba Dylana. Med nastopom se je Predin spomnil tudi drugega velikana uglasbene poezije - letos preminulemu Leonardu Cohenu se je poklonil z izvedbo uspešnice Dance Me to the End of Love. Odlomku lahko prisluhnete v našem videoposnetku.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

PULJ > Zoran Predin je na puljskem sejmu najprej predstavil hrvaški prevod svoje knjige Druga žena v haremu, živahne zbirke dnevniških, potopisnih in anekdotičnih zapisov. “Še nikoli nisem na kupu videl toliko piscev,” je dejal zbranim in z nasmeškom dodal, da so zdaj, ko je Nobelovo nagrado za literaturo dobil Bob Dylan, vrata na književne festivale očitno odprta tudi drugim kantavtorjem.

Zasliševalcu, nagajivemu in duhovitemu novinarju Borisu Dežuloviću, je med drugim pojasnil, da zadnje čase ustvarja tudi v hrvaščini, ki mu kot tuji jezik ponuja prav posebno vrsto svobode.

Tudi med sinočnjim koncertom v nabito polnem klubu je slovenske pesmi prepletal s hrvaškimi. Spomnil se je dragocenih ljudi, ki jih ni več med nami - med njimi so tudi frontman puljskih KUD Idijotov Branko Črnac - Tusta, klaviaturistka srbskega benda Ekaterina Velika Margita Stefanović - Magi ter kanadski pesnik, pisatelj in kantavtor Leonard Cohen, ki je pred tremi leti nastopil prav blizu kluba Rock Caffe, v puljski areni. Njegova uspešnica Dance Me to the End of Love je sinoči doživela še predinovsko reprizo.

Kantavtor in “prevajani pisatelj”, kakor se zafrkljivo imenuje, se je z ljubezensko Tvoje nježne godine poklonil še Arsenu Dediću, zapel je tudi pesem benda Bijelo dugme Te noči kad umrem, kad odem, kad me ne bude, oglasile pa so se seveda tudi njegove klasike Stari vojak, Čakaj me, Praslovan ...

Na sejmu se je včeraj zvrstilo še več drugih zanimivih dogodkov. Na Zajtrku z avtorjem je hrvaški dramatik in pisatelj Slobodan Šnajder predstavil roman Doba mjedi, ki ga imajo poznavalci za enega najboljših hrvaških v zadnjih letih, avtor pa je brez dlake na jeziku spregovoril tudi o današnji domovini. “Hrvaška še nikoli ni bila tako nesamostojna kakor danes,” je prepričan Šnajder. “Leta 1968 smo uporniški študentje protestirali zoper tedanjo državo, a je bila boljša od te, ki jo imamo zdaj.”

O raziskovanju tako bližnjih kakor bolj oddaljenih in neznanih dežel se je slovenska novinarka in pisateljica Agata Tomažič, avtorica zbirke potopisnih zapisov Zakaj potujete v take dežele?, pogovarjala s hrvaškim kolegom Markom Pogačarjem, strastnim popotnikom, ki je izkušnje s poti zgostil v knjigi Slijepa karta.

Za naš časopis je spregovoril tudi sloviti pisatelj Miljenko Jergović, ki je na sejmu predstavil novi roman Wilimowski, z zanimanjem pa obiskuje tudi nastope kolegov. Kaj nam je zaupal Jergović ter kaj jezi in veseli druge pisce? V naslednjih izdajah Primorskih novic!

Danes na sejem prihaja še ena vznemirljiva gostja - slovita pisateljica Slavenka Drakulić, doma tako na Hrvaškem kakor Švedskem, bo predstavila svoje novo delo Mileva Einstein, teorija tuge, biografski roman o prvi ženi znanega fizika, ki se je kot Mileva Marić rodila v Vojvodini. AG


Najbolj brano