Na poti novega navdiha

Z gledališko predstavo Stoli iz produkcije ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo se je v nedeljo zvečer poslovil 15. Štrudlfest. Letošnji festival je občinstvo nagovarjal k eksperimentalnemu doživljanju kulture in iskanju navdiha.

Za eksperimentalni glasbeni uvod sta z zanimivo simbiozo viole in kovinskega tolkala hang drum poskrbela domača ustvarjalca Barbara Grahor in Dejan Štemberger  Foto: Alenka Tratnik
Za eksperimentalni glasbeni uvod sta z zanimivo simbiozo viole in kovinskega tolkala hang drum poskrbela domača ustvarjalca Barbara Grahor in Dejan Štemberger  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Kdor trdi, da v Ajdovščini ni kulturnih dogodkov, dela krivico ustvarjalcem Štrudlfesta, festivala gledališča, glasbe, plesa in filma. Festival že 15 let povezuje amatersko in profesionalno ustvarjalno govorico, spodbuja domačo produkcijo in gosti umetnike iz drugih koncev Slovenije.

Geslo letošnjega festivala je bilo Eksperimentalno, ustvarjalci, zbrani v KUD Javorov hudič, pa so rdečo nit festivala strnili v misel, da je kultura jezik srca, da je umetnost ples domišljije in nepresahljivi vir doživetja in poživljanja. Obiskovalci so se lahko ob letošnjem programu nasmejali, prepustili domišljiji in eksperimentalnemu navdihu, pa tudi kritično zamislili nad aktualnostjo ter družbeno odgovornostjo gledališča.

“Program postaja vse bolj profesionalen in napreduje. V naslednjih petih letih si želimo ljudi, polnih zanosa. Če si bomo to želeli tako ustvarjalci kot tudi občinstvo, lahko Štrudlfest postane lep družabni dogodek v mestu in ne le eden od dogodkov. Želim si, da bi taki dogodki Ajdovce združevali, da bi ob tej priložnosti izmenjali mnenja o kulturnem dogajanju v mestu,” je v imenu KUD Javorov hudič, ki je prevzel organizacijo festivala pred devetimi leti, povedal Peter Avbar. Mogoče je bilo tokrat obiskovalcev nekaj manj kot pretekla leta, kar pa ne pomeni, da festival izgublja svoj zanos. So pa v društvu, kot pravi Tadeja Ličen, vsekakor veseli novih obrazov in svežih idej, s katerimi bodo ustvarjali prihodnje podobe festivala.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano