Na ogled bodo tudi lesene vodne smuči

V nekdanjih skladiščih soli Monfort bo Pomorski muzej, ki letos praznuje 60. obletnico, predstavil prenovljeno in dopolnjeno zbirko Tradicionalno ladjedelništvo in razvoj vodnih športov. Zbirko bosta v soboto, 7. marca ob 16. uri, predstavila kustos Uroš Hribar in zunanji sodelavec ter soavtor stalne razstave Vinko Oblak.

V nekdanjih skladiščih soli Monfort bo Pomorski muzej, ki letos praznuje 60. obletnico,   predstavil  prenovljeno in dopolnjeno zbirko Tradicionalno ladjedelništvo in razvoj vodnih športov.
V nekdanjih skladiščih soli Monfort bo Pomorski muzej, ki letos praznuje 60. obletnico, predstavil prenovljeno in dopolnjeno zbirko Tradicionalno ladjedelništvo in razvoj vodnih športov. 

PIRAN > Zbirka v Monfortu je začela nastajati že leta 2010, ko je Občina Piran Pomorskemu muzeju namenila eno od dvoran skladišča Monfort. Pomorski muzej je postavil zbirko na podlagi donacij in izposoj posameznikov in ustanov, ki so prispevali predmete in stara plovila.

Glavni avtor zbirke je kustos Uroš Hribar. Razstavljena so stara lesena tradicionalna plovila severnega Jadrana, stara originalna jadra, predmeti in orodja starega ladjedelstva, starejše športne jadrnice, stari veslaški čolni in celo stare lesene vodne smuči. Obiskovalce vodijo po zbirki tudi video posnetki in projekcije, v njej lahko spoznajo podrobnosti nekdaj zelo cenjene in razširjene ladjedelniške obrti ob obali slovenske Istre. Izstopa zapuščina ladjedelskega tesarja Davideja Filipasa, Pirančana po poreklu s Cresa.

Zbirka bo od 7. marca odprta med tednom (razen ponedeljka) od 10. do 13. ure, v petek, soboto in nedeljo pa tudi popoldne od 14. do 17. ure. Med 31. majem in 31. avgustom bo zbirka odprta vsak dan razen ponedeljka od 10. do 13. in od 18. do 22. ure. Vstopnina bo 2 evra za odrasle in 1,5 evra za mladoletnike, študente in upokojence.

Zbirka Pomorskega muzeja v Monfortu bo gostila tudi začasne razstave, delavnice in didaktično-pedagoška srečanja. 24. aprila bodo odprli razstavo Od Jadrana do oceanov - Tomos, izvenkrmni motorji, ki so osvojili svet, ki jo pripravljajo v sodelovanju z zbirateljem in poznavalcem tehnične dediščine Tomosa Stevom Vujičem.

NR


Najbolj brano