Na odru včeraj in jutri

Letošnji festival Folkest, ki izvira iz Spilimberga blizu Pordenona, sedeža pa ima tudi v Vidmu in Kopru, je od leta 1984 v Italiji in Istri gostil številne glasbene zvezde. V Koper je v petek pripeljal delček italijanske glasbene zgodovine s progresivnimi rockerji New Trolls, v soboto pa je oder prepustil domači sedanjosti, Rudiju Bučarju.

New Trolls so prijetno presenetili z uigranostjo in z zgodbo, ki 
se po pol stoletja očitno še ni izpela.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
New Trolls so prijetno presenetili z uigranostjo in z zgodbo, ki se po pol stoletja očitno še ni izpela.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Kdor je mislil, da so New Trolls, sicer ena od dveh zasedb, ki po znamenitih sporih krožita po italijanskih odrih, še ena odslužena glasbena zgodba, primerno odprašena za nekaj “reunion” koncertov, je bil v petek prijetno presenečen. Zasedba, ki jo vodita ustanovna člana Vittorio De Scalzi in Nico Di Palo, je z energičnim nastopom navdušila tako tiste, ki so prišli obujat mladostne spomine, kakor mlajše, ki so želeli slišati, kaj je navduševalo, denimo starše, v letih, ko je vsaj južna Primorska zelo dobro vedela, kaj se dogaja na italijanski glasbeni sceni. In v sedemdesetih letih se je tamkaj dogajalo marsikaj advangardnega in svežega, vključno z New Trollsi, ki so progresivni rock spajali z najrazličnejšimi vplivi, celo s starejšo klasično glasbo, kanček svojega razvpitega Concerto grosso per i New Trolls pa so po skoraj pol stoletja od izida odigrali tudi pred navdušenim koprskim občinstvom, ki je preplavilo Carpacciov trg.

O koncertu Rudija Bučarja si lahko več preberete tu.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano