Na gradu Kromberk se začenjajo Grajske harmonije

Grad Kromberk, eden najlepših biserov renesančne kulturne dediščine na Goriškem, bo tudi letos prizorišče Grajskih harmonij. Cikel treh koncertov, ki so ga pripravili v Kulturnem domu Nova Gorica, se drevi začenja z Vivaldijevo mojstrovino.

Grad Kromberk Foto: Leo Caharija
Grad Kromberk Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Štirje letni časi pa bodo drevi ob 20. uri zaživeli v precej nenavadni zvočni podobi: v priredbi za violino in dve harfi. Na violino bo zaigral Črtomir Šiškovič, ki je kot violinski solist sodeloval z mnogimi mednarodno priznanimi orkestri in dirigenti, posebno skrb in ljubezen pa namenja prav baročni glasbi. Glasbeno doživetje na tokratnem koncertu bosta sooblikovali še harfistki Simona Mallozzi in Rosanna Valesi Mallozzijeva.

Na drugem koncertu letošnjih Grajskih harmonij, 23. februarja, bosta nastopila violončelist Sebastian Bertoncelj in pianist Lorenzo Cossi, izvedla pa Schumannove, Brahmsove, Boulangerjeve in Franckove skladbe. Zaključni koncert bo v znamenju slovenske glasbene ustvarjalnosti. Godalni kvartet Dissonance (violinista Janez Podlesek in Matjaž Porovne, violist Oliver DizdarevićŠkrabar in violončelist Klemen Hvala) so na program, ki ga bodo 16. marca odigrali poslušalcem na Gradu Kromberk, uvrstili Godalni kvartetLojzeta Lebiča, SchatchVita Žuraja, Cikel petih skladb za godalni kvartet mlade slovenske skladateljice Nine Šenk ter mu dodali še Mozartov Godalni kvartet št. 19. c C-duru.

Glasbeni cikel Grajske harmonije so v Kulturnem domu Nova Gorica pripravili v sodelovanju z Goriškim muzejem. “Trije večeri komorne in solistične glasbe prinašajo v grad nove vsebine in ga oživljajo v času, ko se zdi, da umetniška kreativnost, vrednote in tradicija izginjajo v okusu sodobnosti,” so zapisali organizatorji.

MI


Najbolj brano