Na filmskem festivalu v Trstu za najboljšega izbran madžarski Sredin otrok

V Trstu se je s podelitvijo nagrad v soboto zvečer sklenil 27. tržaški filmski festival. Gledalci so za najboljšega izbrali madžarski celovečerec Sredin otrok režiserke Lili Horvath. Med nagrajenimi filmi je tudi kratki film Ljubezen na strehi sveta Jana Cvitkoviča, ki ga je za najboljšega izbrala žirija dijakov tržaškega liceja Petrarca.

Na filmskem festivalu v Trstu so gledalci za najboljšega izbrali 
celovečerec Sredin otrok režiserke Lili Horvath.
Na filmskem festivalu v Trstu so gledalci za najboljšega izbrali celovečerec Sredin otrok režiserke Lili Horvath. 

TRST > Film Jana Cvitkoviča, v katerem sta zaigrala Marjana Brecelj in Ivo Barišič, je žirija v utemeljitvi opisala kot “brezčasno zgodbo, ki jo režiser pripoveduje občuteno, obogatena je z ganljivo igro in presenetljivim koncem”.

Festival je uvedla hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Zenit režiserja Daliborja Matanića. Cvitkovič se je na festivalu predstavil še s filmom Šiška Deluxe, ki so ga prikazali v programu žanrskih presenečenj.

Ob tekmovalnem programu celovečernih in dokumentarnih filmov so ob 20-letnici smrti poljskega filmskega režiserja in scenarista Krzysztofa Kieslowskega na festivalu pripravili retrospektivo tega velikana poljskega filma. Pokazali so deset serij Dekaloga ter filma Dvojno Veronikino življenje in Tri barve: Rdeča, v katerih je nastopila francoska igralka Irene Jacob, ki je bila tudi častna gostja festivala. Z retrospektivo so se spomnili tudi prve direktorice festivala Annamarie Percavassi, ki je preminila na začetku januarja.

V okviru nacionalne retrospektive so predstavili sodobni romunski film in glavne avtorje romunskega novega vala, kot so Radu Jude, Florin Serban, Corneliu Porumboiu in Radu Muntean.

STA


Najbolj brano