Na čelu filmske žirije v Cannesu bo Almodovar

Najbolj znani španski filmski režiser Pedro Almodovar bo predsedoval letošnji žiriji prestižnega filmskega festivala v Cannesu, so danes sporočili organizatorji. Režiser barvno kričečih, melodramatičnih črnih komedij je ob tem "hvaležen, počaščen in kar malo prevzet". Almodovar je prvi Španec v zgodovini festivala, ki bo predsedoval žiriji.

Najbolj znani španski filmski režiser Pedro Almodovar bo 
predsedoval letošnji žiriji prestižnega filmskega festivala v 
Cannesu, so danes sporočili organizatorji. Foto: Mario Anzuoni
Najbolj znani španski filmski režiser Pedro Almodovar bo predsedoval letošnji žiriji prestižnega filmskega festivala v Cannesu, so danes sporočili organizatorji. Foto: Mario Anzuoni

CANNES > Sedeminšestdesetletni Almodovar je leta 1999 za film Vse o moji materi prejel oskarja za tujejezični film. Za Vse o moji materi je bil v Cannesu nagrajen tudi kot najboljši režiser, nikoli pa tam ni prejel zlate palme za najboljši film.

Almodovar je posnel filme, kot so Ženske na robu živčnega zloma, Visoke pete, Zveži me, Kika, Govori z njo, Slaba vzgoja, Zlomljeni objemi, Koža, v kateri živim in Julieta.

Z mednarodno prepoznavnostjo je Almodovar omogočil hollywoodske kariere igralcem Antoniu Banderasu, Penelope Cruz in Javieru Bardemu.

Direktor filmskega festivala v Cannesu Thierry Fremaux je Almodovarjev opus označil za izjemnega, polnega mladostnega upora, ki ga ves čas navdihujejo močni ženski liki in filmska zgodovina. Čeprav Almodovar vedno znova preseneti, pa se ni nikoli odpovedal svojim ključnim temam: strasti, prijateljstvu, usodi, krivdi in zakopanim skrivnostim.

Jubilejni, 70. filmski festival v Cannnesu bo potekal med 17. in 28. majem. Lani je zlato palmo prejel britanski režiser Ken Loach za film Jaz, Daniel Blake, ki je od srede tudi na sporedu slovenske art kino mreže.

STA


Najbolj brano